Mini serniczki z serka labneh
Mini serniczki z serka jogurtowego na ciasteczkowym spodzie to przepyszny deser. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. W sam raz na przyjęcie.
Zapraszam do moich przepisów na inne ciasta oraz na Instagram.
Mini serniczki z serka labneh
Ilość porcji –12 babeczek Czas przygotowania – 20 minut Czas pieczenia – 30 minut
Kuchnia: polska / Potrawa: sernik / Stopień trudności: łatwe
Do deseru użyłem serka zrobionego z jogurtów greckich według tego przepisu. Gorąco polecam przepis. Serek jest przepyszny, wspaniale nadaje się do serników. Jeżeli lubisz słodsze ciasta, to zwiększ ilość cukru i zastąp czekoladę gorzką mleczną. Wykonując mini serniczki, wzorowałem się na przepisie z Instagrama z profilu lezzet.sayfasii.
Składniki
- Spód
- 150 g herbatników
- 50 g masła
- Masa serowa
- 400 g serka labneh
- 70 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 60 g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
- starta skórka z cytryny
- 8 kostek czekolady gorzkiej – opcjonalnie
Mini serniczki z serka labneh – przepis
Rozdrobnij w melakserze herbatniki. Rozpuść masło. Wlej masło do proszku herbatnikowego i wymieszaj. Włóż papilotki do formy na muffinki. Wsyp po 1 łyżce do foremki i ugnieć. Ja użyłem literatki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serek labneh przełóż do miski. Wbij dwa jajka. Dodaj śmietanę, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz startą skórkę cytrynową. Wszystkie mokre składniki wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp budyń, cukier wanilinowy i cukier puder. Posól. Wymieszaj suche składniki.
Dodaj suche składniki do mokrych. Wszystko wymieszaj tylko do połączenia składników.
Wkładaj łyżką maczaną w ciepłej wodzie masę serową do foremek na wysokość papilotek.
Wlej około 3/4 litra gorącej wody do foremki na dole piekarnika. Ustaw temperaturę piekarnika na 180℃, grzanie góra/dół. Wewnątrz będzie temperatura 160℃ i taka jest potrzebna do pieczenia. Spadek temperatury jest efektem grzania wody. Sprawdzałem wielokrotnie termometrem wewnątrz piekarnika. Piecz 25 minut. Nie otwieraj piekarnika. Wyłącz grzanie. Bardzo lekko uchyl drzwiczki i pozostaw na 10-15 minut. Wyjmij formę z piekarnika. Studź serniczki na kratce.
Rozpuść czekoladę w mikrofali. Posmaruj wierzch czekoladą i posyp posypką.