Mintaj pieczony z młodymi warzywami
Mintaj to bardzo popularna ryba i łatwa w przygotowaniu. Mintaj pieczony z młodymi warzywami to doskonała propozycja na letni obiad. Danie lekkostrawne.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Mintaj pieczony z młodymi warzywami
2
porcje30
minut50
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba pieczona / Stopień trudności: łatwe
Mintaj to gatunek ryby, dziko żyjącej, z rodziny dorszowatych. Występuje w północnych morzach Pacyfiku. Kupując filety z mintaja, zwróć uwagę na ilość glazury, wybieraj kawałki o cienkiej glazurze. Ja kupiłem polędwiczki z mintaja. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
400 g filetów z mintaja
kilkanaście strąków fasoli szparagowej
1 mała kalarepa
1 marchewka
kawałek korzenia pietruszki
kawałek korzenia selera
1 średnia cebula
1 pomidor
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek
koperek
olej do smażenia
Mintaj pieczony z młodymi warzywami – przepis
- Przygotuj wszystkie warzywa.
- Filety z mintaja opłucz pod bieżącą ciepłą wodą do momentu usunięcia glazury. Osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstaw.
- Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obierz i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę. Kalarepę obierz, umyj i pokrój w większą kostkę. Odetnij końcówki fasoli szparagowej, umyj i pokrój na krótsze części. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i smaż do momentu zeszklenia. Włóż na patelnię pokrojone młode warzywa i chwilę podsmaż. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, grzanie góra/dół. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Przełóż zawartość patelni do naczynia, wlej 1/2 szklanki wody. Połóż na wierzch łodygi kopru. Ułóż na warzywach filety z mintaja, a na nich pokrojony w plastry pomidor. Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
- Upieczonego mintaja w młodych warzywach podawaj z młodymi ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.