Mintaj pieczony z młodymi warzywami

Mintaj to bardzo popularna ryba i łatwa w przygotowaniu. Mintaj pieczony z młodymi warzywami to doskonała propozycja na letni obiad. Danie lekkostrawne.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Mintaj pieczony z młodymi warzywami

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

50

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba pieczona / Stopień trudności: łatwe

Mintaj to gatunek ryby, dziko żyjącej, z rodziny dorszowatych. Występuje w północnych morzach Pacyfiku. Kupując filety z mintaja, zwróć uwagę na ilość glazury, wybieraj kawałki o cienkiej glazurze. Ja kupiłem polędwiczki z mintaja. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 400 g filetów z mintaja

  • kilkanaście strąków fasoli szparagowej

  • 1 mała kalarepa

  • 1 marchewka

  • kawałek korzenia pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 średnia cebula

  • 1 pomidor

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek

  • koperek

  • olej do smażenia

Mintaj pieczony z młodymi warzywami – przepis

  • Przygotuj wszystkie warzywa.Warzywa
  • Filety z mintaja opłucz pod bieżącą ciepłą wodą do momentu usunięcia glazury. Osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstaw.Rozmrażanie filetów z mintaja
  • Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obierz i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę. Kalarepę obierz, umyj i pokrój w większą kostkę. Odetnij końcówki fasoli szparagowej, umyj i pokrój na krótsze części. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.Pokrojone warzywa
  • Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i smaż do momentu zeszklenia. Włóż na patelnię pokrojone młode warzywa i chwilę podsmaż. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj.Warzywa na patelni
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, grzanie góra/dół. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Przełóż zawartość patelni do naczynia, wlej 1/2 szklanki wody. Połóż na wierzch łodygi kopru. Warzywa w naczyniu żaroodpornymUłóż na warzywach filety z mintaja, a na nich pokrojony w plastry pomidor.Mintaj z warzywami gotowy do pieczenia Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.Mintaj upieczony z młodymi warzywami
  • Upieczonego mintaja w młodych warzywach podawaj z młodymi ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.Upieczony mintaj z młodymi warzywami

Podobne wpisy