Miruna pieczona z papryką i boczkiem
Miruna pieczona z papryką i boczkiem to smaczne i szybkie danie obiadowe. Boczek smażony z cebulą dodaje aromatu potrawie. Danie łatwe w przygotowaniu.
Zapraszam na moje inne potrawy z ryb oraz na Instagram.
Miruna pieczona z papryką i boczkiem
2
porcje30
minut45
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba pieczona/ Stopień trudności: łatwe
Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.
Składniki
400 g fileta z miruny
2 średnie papryki
1 duża cebula
50 g boczku wędzonego
3 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie…
Miruna pieczona z papryką i boczkiem – przepis
- Filety miruny umyj pod ciepłą wodą. Pokrój na mniejsze porcje. Skrop obficie sokiem z cytryny. Posól, popieprz i przypraw ziołami. Ryby nie musisz rozmrażać.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Papryki przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. Umyj i pokrój w kostkę. Boczek wędzony pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej olej. Połóż plastry boczku i smaż do zarumienienia. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Włóż na patelnię paprykę i podduś pod przykryciem przez 10 minut.
- Nastaw temperaturę na 180°C. Grzanie góra/dół. Na blaszce rozłóż folię aluminiową. Utnij taki kawałek folii, żebyś mógł zawinąć wszystkie składnik. Rozłóż paprykę, boczek i cebulę na folii. Posól, popieprz i posyp ziołami. Na wierzch połóż kawałki ryby. Zawiń wszystko folią. Wstaw blachę do piekarnika.
- Piecz rybę i warzywa około 45 minut. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.