muffinki czekoladowo serowe

Muffinki czekoladowe z masą serową

Bardzo smaczne muffinki czekoladowe z masą serową z twarogu i jogurtu greckiego. Przepis prosty i szybki w wykonaniu.

Zapraszam do moich przepisów na inne ciasta oraz na Instagram.

Muffinki czekoladowe z masą serową

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

muffinek
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

25

minut

W przepisie można masło zamienić na olej. Muffinki według tego przepisu będą średnio słodkie, jeżeli lubisz słodkie ciasto, to dodaj cukru. Szklanka moja ma 250 ml pojemności. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Z tego przepisu wyszło mi 12 babeczek.

Składniki

  • Ciasto czekoladowe

  • 100 g masła – 1/2 kostki

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej

  • 2 jajka

  • 60 g cukru – 1/3 szklanki

  • 80 g mąki tortowej – 1/2 szklanki

  • 7 g kakao

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • Masa serowa

  • 100 g twarogu półtłustego

  • 100 g jogurtu greckiego – może być inny gęsty

  • 1 jajko

  • 1 łyżka cukru

  • 10 g budyniu waniliowego

  • starta skórka z cytryny lub olejek cytrynowy

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Muffinki czekoladowe z masą serową – przepis

  • Masa serowa
  • Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj składniki za pomocą miksera lub blendera, tak by nie było grudek.Mieszanie twarogu i jogurtu
  • Wbij do miski jajko. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i startą skórkę z cytryny. Wsyp 10 g proszku budyniowego. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie rózgą.Wymieszana masa serowa
  • Ciasto czekoladowe
  • Zagotuj w garnku wodę. Włóż do miseczki masło i połamaną tabliczkę czekolady. Ustaw miseczkę w garnku nad gotującą się wodą. Trzymaj do momentu, rozpuszczenia się masła i czekolady. Zdejmij miskę i wymieszaj tłuszcz z czekoladą.Rozpuszczanie masła i 
czekolady
  • Wsyp do miski 80 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, oraz 7 g kakao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj rózgą.Suche składniki
  • Do miski wbij 2 jajka. Wsyp 60 g cukru oraz cukier wanilinowy. Ubij jajka z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Ubijanie jajek i cukruDodaj do ubitych jajek przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj rózgą. Wsyp suche składniki i wymieszaj ręcznie tylko do połączenia składników.Ciasto czekoladowe
  • Wyłóż papilotkami formę do muffinek. Włóż łyżką do każdej papilotki ciasto czekoladowe do 3/4 wysokości. Porada: maczaj łyżkę w ciepłej wodzie, gdyż ciasto jest dość lepiące. Na wierzch połóż masę serową.Ciasto i masa serowa w papilotkach Lekko wymieszaj ser z ciastem, by uzyskać efekt marmurka.
  • Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw formę do piekarnika. Piecz 25 – 30 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Na koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij muffinki i ostudź na kratce.Upieczone babeczki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *