Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem
Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu naleśniki ze szpinakiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Można podać jako danie główne lub przystawkę.
Zapraszam do moich przepisów na dania mączne oraz na Instagram.
Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem
12
naleśników60
minut20
minutKuchnia: jarska Danie: naleśniki Stopień trudności: łatwe
Do przygotowania farszy użyłem szpinaku rozdrobnionego mrożonego. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto naleśnikowe
160 g mąki tortowej typ 450 – 1 szklanka
165 ml mleka o zawartości 3,2% tłuszczu – 0,7 szklanki
165 ml wody – 0,7 szklanki
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Farsz do naleśników
300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
łyżka śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek
Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiej przez sito do miski. W ten sposób usuniesz ewentualne paprochy i jednocześnie ją napowietrzysz. Wlej do naczynia, całe mleko i połowę wody. Dodaj cukier, który spowoduje, że placki będą miały ładny kolor po usmażeniu. Wbij do płynu jajko. Posól płyn. Rózgą dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem i wodą. Zacznij wlewać płyn do mąki. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Wlej do ciasta olej. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Przed smażeniem pierwszego naleśnika, nagrzej dobrze patelnię. W ten sposób pierwszy placek będzie zawsze udany. Wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż do zarumienienia się placka. Przewróć na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na talerz. Dobierz tak moc palnika, by zapiekanie placków nie następowało za szybko, bo będą surowe w środku. Upieczone placki odkładaj na talerz odwrócony do góry nogami. - Ugotuj 3 jajka na twardo. Ostudź i obierz ze skorupki. Krajakiem pokrój jajka w kostkę.
- Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj nożem. Rozgrzej na patelni olej i wsyp cebulę. Smaż do momentu zeszklenia. Dodaj czosnek i chwilę podsmaż.
- Dodaj do smażonej cebuli zamrożony szpinak i smaż do całkowitego rozpuszczenia. Posól, popieprz i dodaj majeranek, podsmaż chwilę, by odparować wodę ze szpinaku. Włóż łyżkę śmietany i pokrojone jajka. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Nakładaj farsz na placek i zwijaj w rulon. Odkładaj zwinięte naleśniki do naczynia żaroodpornego. Posmaruj naleśniki olejem.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw naczynie z naleśnikami. Piecz bez przykryci przez 15 minut. Włącz termoobieg i piecz do zarumienienia. Wyłącz piekarnik.
- Włóż do miseczki jogurt, majonez, musztardę i miód. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek. Wszystko wymieszaj.
- Naleśniki przełóż na talerz i polej sosem.