Pierogi ruskie z okrasą
||

Pierogi ruskie z boczkiem

W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają pierogi. A najbardziej pierogi ruskie. Przepis jest inny niż ten klasyczny. Nasz farsz zawiera również boczek wędzony.

Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o historii i nazwie pierogów ruskich, zajrzyj tutaj. Podam Ci przepis na ciasto pierogowe, które zawsze się udaje. Zrobienie farszu nie sprawi Ci najmniejszego kłopotu. Przepis ten był wielokrotnie wykonywany w mojej rodzinie.

Pierogi ruskie z boczkiem

Ilość sztuk

~40

sztuk
Czas przygotowania farszu

50

minut
Przygotowanie pierogów

50

minut

Danie: pierogi, danie główne
Stopień trudności: łatwe
Moje ciasto pierogowe ma bardzo krótki skład. Woda musi być gorąca. Na pierogi używam mąk pszennych: tortowej typ 450 lub poznańskiej czy też wrocławskiej typ 500. Można robić pierogi z mąki pełnoziarnistej. Mój farsz różni się od klasycznego dodatkiem boczku wędzonego. Proponuję robić większą ilość pierogów ruskich i mrozić. Pierogi po ugotowaniu układaj luźno na półmisku, by się nie sklejały. Po całkowitym ostudzeni usuń rącznikiem papierowym wilgoć z pierogów. Wyłóż tacę folią aluminiową i ułóż na niej pierogi. Włóż do zamrażalnika. Zamroź. Przełóż do pojemników lub woreczków foliowych. Będzięsz miał pewność, że się nie skleją. Po wyjęciu z zamrażalnika możesz je od razu gotować.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki Na ciasto pierogowe

  • 500 g mąki tortowej – 3 pełne szklanki

  • 250 ml gorącej wody – 1 szklanka

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • SKŁADNIKI NA FARSZ

  • 350 g ugotowanych ziemniaków

  • 250 g twarogu – 1 kostka

  • 1 duża cebula lub 2 średnie

  • 70 g wędzonego boczku

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • posiekany koperek – opcjonalnie

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • sól do gotowania pierogów

ciasto na pierogi – przepis

  • Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj. Mąkę przesiej. Dodaj sól i wymieszaj.Przesiana mąka
  • Wlej do mąki szklankę gorącej wody i wymieszaj łyżką. Dodaj 4 łyżki oleju rzepakowego i zagnieć ciastoCiasto na pierogi ruskie
  • Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut by odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz.
  • PRZEPIS NA FARSZ DO RUSKICH PIEROGÓW
  • Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel maszynką do mięsa. Ziemniaki przeciśnięte przez praskęPokrój cebulę i boczek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony boczek. Przesmaż do zarumienienia. Włóż cebulę i smaż na złoty kolor.Cebula i bocze pokrojoneUsmażony boczek i cebula
  • Przełóż zawartość patelni do miski z ziemniakami. Dodaj twaróg. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.Wszystkie składniki farszu w misceGotowy farsz
  • Rozwałkuj kawałek ciasta na grubość 2 milimetrów. Wytnij szklanką lub jakąś pokrywką kółka. Ja wycinałem 9 cm pokrywką.Wycięte kólkaJa z farszu robię około3 cm kulki. Ułatwia to zawijanie pierogów. Polecam.Kulkiz farszuTak przygotowane krążki składaj na pół i zaklejaj. Zrób wokół złączenia widelcem lub ręcznie falbankę. Kładź na oprószoną mąka powierzchnię i przykrywaj ściereczką.Zwinięte pierogi
  • W 5 litrowym garnku zagotuj 4 litry wody. Posól. Wkładaj pierogi do lekko wrzącej wody. Ja na raz wkładam 20 pierogów. Lekko zamieszaj, tak by nie uszkodzić pierogów. Po wypłynięciu gotuj pięć, sześć minut. Zależy to od grubości rozwałkowanego ciasta. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmiskach. Mnie z tego przepisu wychodzi około 40 pierogów. Ilość zależy od średnicy wycinanych z ciasta kółek.
  • Ja podaję pierogi ruskie na półmisku polane tłuszczem z zarumienioną cebulką i posypane koperkiem. Do pierogów pasuje surówka z selera naciowego.Pólmisek z pierogami i sórówką

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *