Pierogi ze szpinakiem i mięsem drobiowym
O smaku pierogów decyduje przede wszystkim rodzaj farszu. Zapraszam na super smaczne pierogi ze szpinakiem i mięsem drobiowym.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mączne oraz na Instagram.
Pierogi ze szpinakiem i mięsem drobiowym
40
pierogów60
minut5
minutKuchnia: polska / Potrawa: pierogi / Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia pierogów wziąłem mięso z kurczaka, na którym był gotowany bulion. Użyłem szpinaku mrożonego. Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Mrożony szpinak wyjmij wcześniej, by się rozmrażał.
Składniki
Farsz
250 g szpinaku mrożonego
200 g mięsa z drobiu
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny
Ciasto na pierogi
500 g mąki tortowej – 3 pełne szklanki
250 ml gorącej wody – 1 szklanka
1/2 płaskiej łyżeczki soli
4 łyżki oleju rzepakowego
Pierogi ze szpinakiem i mięsem drobiowym – przepis
- Mąkę przesiej. Dodaj sól i wymieszaj. Wlej do mąki szklankę gorącej wody i wymieszaj łyżką. Dodaj 3 łyżki oleju rzepakowego i zagnieć ręcznie ciasto. Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut by odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem. Mięso zmiel maszynką do mielenia mięsa.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę. Smaż do zarumienienia cebuli. Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Odsącz wodę ze szpinaku. Włóż zmielone mięso i szpinak na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj. Smaż do momentu odparowania płynu ze szpinaku. Przypraw farsz solą i pieprzem. Wymieszaj całość.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij kółka o średnicy 6,5 cm. Ja zrobiłem to szklanką. Na środek nakładaj farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Zrób wokół złączenia widelcem lub ręcznie falbankę. Kładź na oprószoną mąka powierzchnię i przykrywaj ściereczką.
- W 5 litrowym garnku zagotuj 4 litry wody. Posól. Wkładaj pierogi do lekko wrzącej wody. Ja na raz wkładam 20 pierogów. Lekko zamieszaj, tak by nie uszkodzić pierogów. Po wypłynięciu gotuj pięć minut. Zależy to od grubości rozwałkowanego ciasta. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmiskach. Mnie z tego przepisu wychodzi około 40 pierogów. Ilość zależy od średnicy i grubości wycinanych z ciasta kółek. Pierogi podawaj polane tłuszczem z zarumienioną cebulka.