|

Placuszki z mąki kukurydzianej z kefirem

Idealny pomysł na przepyszne śniadanie, podwieczorek lub kolację. Podane z dżemem lub nutellą na pewno zachwycą wszystkie dzieci i nie tylko.

Sprawdzony i prosty przepis. Składa się z kilku ogólnie dostępnych i tanich składników. Każdy sobie poradzi z wykonaniem. Zapraszam na moje ine przepisy z mąki.

Placuszki z mąki kukurydzianej z kefirem

Ilość porcji

18

sztuk
Czas przygotowania

15

minut
Czas smażenia

20

minut

Danie: placki, danie bezmięsne
Stopień trudności: bardzo proste
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 55 g mąki kukurydzianej – 1/2 szklanki

  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

  • 6 łyżek kefiru – ok. 1/2 opakowania 400 ml

  • 2 łyżeczki cukru
    1 duże jabłko
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

Wskazówki

  • Obierz jabłko. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Starte jabłko
  • Wsyp do miski mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i cukier. Posól. Wbij jajko. Dodaj starte jabłko.Składnik na plackiWlej kefir. Wszystko starannie wymieszaj łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Ciasto na placki
  • Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Nakładaj łyżką stołową nieduże porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średniej mocy palnika do zarumienienia się.Placki na patelniPrzewróć placki na drugą stronę. Smażenie trwa od 5 do 7 minut. W czasie smażenia uzupełniaj olej. Smaż na złoty kolor.Usmazone placki
  • Placki podawaj z dżemem, nutellą lub posypane cukrem pudrem. Nam najbardziej smakują na zimno z dżemem truskawkowym.
    Smacznego.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *