Placuszki z mąki kukurydzianej z kefirem
Idealny pomysł na przepyszne śniadanie, podwieczorek lub kolację. Podane z dżemem lub nutellą na pewno zachwycą wszystkie dzieci i nie tylko.
Sprawdzony i prosty przepis. Składa się z kilku ogólnie dostępnych i tanich składników. Każdy sobie poradzi z wykonaniem. Zapraszam na moje ine przepisy z mąki.
Placuszki z mąki kukurydzianej z kefirem
18
sztuk15
minut20
minutDanie: placki, danie bezmięsne
Stopień trudności: bardzo proste
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
55 g mąki kukurydzianej – 1/2 szklanki
2 czubate łyżki mąki pszennej
6 łyżek kefiru – ok. 1/2 opakowania 400 ml
2 łyżeczki cukru
1 duże jabłko
płaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli
1 jajko
olej do smażenia
Wskazówki
- Obierz jabłko. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Wsyp do miski mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i cukier. Posól. Wbij jajko. Dodaj starte jabłko.Wlej kefir. Wszystko starannie wymieszaj łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Nakładaj łyżką stołową nieduże porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średniej mocy palnika do zarumienienia się.Przewróć placki na drugą stronę. Smażenie trwa od 5 do 7 minut. W czasie smażenia uzupełniaj olej. Smaż na złoty kolor.
- Placki podawaj z dżemem, nutellą lub posypane cukrem pudrem. Nam najbardziej smakują na zimno z dżemem truskawkowym.
Smacznego.