Polędwiczki w ieprzowe
|

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to propozycja na wykwintne danie obiadowe. Mięciutkie mięso w jedwabistym sosie. Proste wykonanie, a efekt…

Zapraszam do moich przepisów z wykorzystaniem mięsa oraz na Instagram.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Course: Danie główne, Danie mięsne
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

2

godziny
Czas duszenia

30

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: danie mięsne / stopień trudności: łatwe

Polędwiczki to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Świetnie nadają się do pieczenia smażenia i duszenia. Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym można podawać z ziemniakami z wody lub z kaszami. Smaku dania dopełni surówka.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 500 g polędwicy wieprzowej

  • 1 duża cebula

  • 3 większe ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła lub 3 łyżki oleju do smażenia

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka słodka…

  • mąka do posypania plastrów polędwicy

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym – przepis

  • Polędwiczki umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem usuń błony.
  • Polędwiczki pokrój na plastry o grubości 1 cm.Plastry polędwicy
  • Każdy plaster rozbij delikatnie ręką.Rozbijanie ręką
  • Obierz cebulę i ząbki czosnku. Pokrój cebulę w pół plasterki. Czosnek posiekaj nożem na drobne cząstki.Cebula i czosnekRozbita polędwica
  • Przypraw plastry polędwicy solą, pieprzem i papryką. Ułóż na dnie miski warstwę polędwicy. Ułóż na niej pokrojoną cebulę i posyp posiekanym czosnkiem. Na wierzch połóż ziarna ziela angielskiego i pokrusz liść laurowy. Ułóż drugą warstwę mięsa i obłóż czosnkiem, cebulą podobnie jak pierwszą. Przykryj miskę z mięsem i odstaw na godzinę. Mięso przejdzie zapachem przypraw.Polędwica przyprawiona
  • Rozgrzej na patelni tłuszcz. Zdejmij z plastrów cebulę i czosnek. Przyprósz delikatnie mąką. Kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron do zarumienienia.Smażenie polędwicy.
  • Przełóż mięso do garnka. Włóż na patelnię cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia. Przełóż do garnka. Wlej szklankę wody. Duś przez około 30 minut na najmniejszej mocy palnika. Od czasu do czasu poruszaj garnkiem, by mięso nie przywarło do dna. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw sos.Duszenie polędwicy.
  • Podawaj z ziemniakami lub kaszą z ulubioną surówką.Polędwiczki w ieprzowe

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *