Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to propozycja na wykwintne danie obiadowe. Mięciutkie mięso w jedwabistym sosie. Proste wykonanie, a efekt…
Zapraszam do moich przepisów z wykorzystaniem mięsa oraz na Instagram.
3
porcje2
godziny30
minutKuchnia: polska / Potrawa: danie mięsne / stopień trudności: łatwe
Polędwiczki to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Świetnie nadają się do pieczenia smażenia i duszenia. Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym można podawać z ziemniakami z wody lub z kaszami. Smaku dania dopełni surówka.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
500 g polędwicy wieprzowej
1 duża cebula
3 większe ząbki czosnku
1 łyżka masła lub 3 łyżki oleju do smażenia
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka słodka…
mąka do posypania plastrów polędwicy
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym – przepis
- Polędwiczki umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem usuń błony.
- Polędwiczki pokrój na plastry o grubości 1 cm.
- Każdy plaster rozbij delikatnie ręką.
- Obierz cebulę i ząbki czosnku. Pokrój cebulę w pół plasterki. Czosnek posiekaj nożem na drobne cząstki.
- Przypraw plastry polędwicy solą, pieprzem i papryką. Ułóż na dnie miski warstwę polędwicy. Ułóż na niej pokrojoną cebulę i posyp posiekanym czosnkiem. Na wierzch połóż ziarna ziela angielskiego i pokrusz liść laurowy. Ułóż drugą warstwę mięsa i obłóż czosnkiem, cebulą podobnie jak pierwszą. Przykryj miskę z mięsem i odstaw na godzinę. Mięso przejdzie zapachem przypraw.
- Rozgrzej na patelni tłuszcz. Zdejmij z plastrów cebulę i czosnek. Przyprósz delikatnie mąką. Kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron do zarumienienia.
- Przełóż mięso do garnka. Włóż na patelnię cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia. Przełóż do garnka. Wlej szklankę wody. Duś przez około 30 minut na najmniejszej mocy palnika. Od czasu do czasu poruszaj garnkiem, by mięso nie przywarło do dna. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw sos.
- Podawaj z ziemniakami lub kaszą z ulubioną surówką.