||

Pulpety w sosie koperkowym z kaszą

Pulpety w sosie koperkowym to klasyka kuchni polskiej. Pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu danie dla całej rodziny. Sos koperkowy przyniesie powiew wiosny.

Pulpety możesz podać na różne sposoby. Świetnie sprawdzi się makaron, kasza czy też ziemniaki. Ja proponuję kaszę jaglaną i mizerię jako surówkę. Zapraszam na moje inne przepisy na dania mięsne oraz na Instagram.

Pulpety w sosie koperkowym z kaszą

Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas duszenia

40

minut

Danie: mięsne, danie główne
Stopień trudności: łatwe
Na pulpety w sosie koperkowym kupiłem pół na pół mięso z udźca indyka i łopatkę wieprzową. Może być mięso indycze gulaszowe lub inne drobiowe. Zmieliłem mięso w sklepie. Ja kupuję kilogram mięsa mielonego, dzielę na 3 porcje i mrożę. Nie miałem czerstwej bułki, więc użyłem bułki tartej. Polecam Ci jednak wziąć małą kajzerkę i namoczyć w ciepłej wodzie lub mleku. Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko dowiesz się z mojego przepisu.
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki Na pulpety w sosie koperkowym

  • 300 g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 1 średnia cebula

  • 1 większy ząbek czosnku

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka masła
    1 łyżka bułki tartej

  • mąka pszenna

  • 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • posiekany koperek

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 listek laurowy

  • przyprawy: sól, pieprz czarny…

  • zioła: zioła prowansalskie, majeranek…

  • SKŁADNIKI NA MIZERIĘ

  • 1 średni ogórek świeży
    posiekany szczypiorek

  • 2 łyżki śmietany 18%

Pulpety w sosie koperkowym z kaszą – przepis

  • Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło. Smaż aż cebula lekko się zezłoci.Pokrojona cebula
  • Mięso mielone przełóż do miski. Mięso mieloneWbij jajko. Dodaj łyżkę bułki tartej lub namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Przełóż usmażoną cebulę do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła.mięso mielone po dodaniu wszystkich składnikówWszystkie składniki dokładnie wymieszaj.mięso wymieszane ze wzystkimi składnikami
  • W garnku zagotuj 2 szklanki wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Na patelni rozgrzej olej. Z mięsa formuj pulpety. Obtocz w mące i ułóż na rozgrzanej patelni.pulpety obsmażane na patelniObsmaż z obu stron na jasnozłoty kolor.
  • Zawartość patelni przełóż do gotującej się wody w garnku. Dopraw solą i pieprzem.pulpety duszone w garnkuDuś pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika przez 40 minut. Od czasu do czasu poruszaj garnkiem, żeby pulpety nie przywarły.
  • Do filiżanki wsyp 1/2 płaskiej łyżeczki maki ziemniaczanej, wlej 4 łyżki zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw garnek z ognia i wlej roztwór do sosu. Dokładnie wymieszaj. Wsyp posiekany koperek i pogotuj do momentu, aż sos zgęstnieje.pulpety w sosie koperkowym
  • Ogórek pokrój w półplasterki. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Dodaj kleks śmietany. Pulpety w sosie koperkowym podawaj z kaszą jaglaną i mizerią.
    Smacznego.Pulpety na talerzu z kaszą i mizerią

Podobne wpisy