Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Łatwy i szybki przepis na przepyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą. Idealne do porannej kawy. Rogaliki posypane kruszonką wyglądają przepięknie po upieczeniu.
Ciasto drożdżowe na bułki proponuję zrobić z mego przepisu, który znajdziesz tutaj.
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
24
rogaliki30
minut25
minutDanie: ciasto
Stopień trudności: łatwe
Ciasto drożdżowe zrobiłem z przepisu zamieszczonego na mojej stronie. Ja przygotowuję ciasto zawsze wieczorem i wstawiam do lodówki na noc, by wyrosło. Rano mam gotowe ciasto i od razu mogę formować rogaliki. Ciasto według tego przepisu jest bardzo elastyczne i dobrze się wałkuje. Do nadziania rogalików użyłem marmolady różanej.
Składniki
ROGALIKI
1 kg ciasta drożdżowego200 g marmolady różanej
Kruszonka
50 g masła
80 g mąki pszennej
80 g cukru
Rogaliki drożdżowe z marmoladą – przepis
- Rozwałkuj kawałek ciasta na prostokąt. Podziel placek na trójkąty. Takie wysokie trójkąty sprawią, że rogaliki po zwinięciu będą bardzo ładnie wyglądać.
- Na każdy trójkąt przy podstawie połóż łyżeczkę marmolady.Zawiń podstawę trójkąta.Zacznij zwijać trójkąt w kierunku wierzchołka. Zwinięte rogaliki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 80 g cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrożić.
- Roztrzep widelcem w talerzu pozostałe białka od ciasta. Posmaruj silikonowym pędzlem rogaliki. Posyp kruszonką. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Grzanie góra – dół. Piecz od 20 do 25 minut. Jeżeli góra będzie się szybko rumienić, przykryj folia aluminiową.
Wystudź na kratce.Smacznego.