Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem
Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem to smaczne danie obiadowe z wykorzystaniem schabu. Przepis jest łatwy w wykonaniu i wielokrotnie sprawdzony.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem
12
roladek30
minut90
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: roladki / Stopień trudności: łatwe
Wybierz w sklepie schab środkowy o równej grubości.
Składniki.
1,2 kg schabu środkowego
100 g boczku wędzonego
2 średnie ogórki kiszone
1 duża cebula
musztarda chrzanowa
olej do smażenia
1 łyżeczka masła
posiekany koperek
mąka pszenna do obtoczenia roladek
przyprawy: sól, pieprz czarny
Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem – przepis
- Schab umyj pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem pokrój na 12 równych plastrów. Ułóż plaster na desce i przykryj woreczkiem foliowym. Każdy plaster rozbij tłuczkiem do mięsa dość cienko.
- Plastry mięsa posól, popieprz i posmaruj musztardą. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczek wędzony pokrój na 12 plasterków. Ogórki kiszone pokrój w talarki. Na każdy plaster połóż kawałek boczku, plasterki ogórka i parę piórek cebuli. Zacznij zwijać plastry schabu. Po zwinięciu przekłuj wykałaczką.
- W garnku zagotuj 0,5 litra wody z zielem angielskim i listkiem laurowym. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Każdą zwiniętą roladkę obtocz w mące i ułóż na rozgrzaną patelnię. Obsmaż roladki z obu stron na złoty kolor. Przełóż do garnka z gotującą się wodą. Duś mięso pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika około 90 minut. Od czasu do czasu przemieszaj, aby roladki nie przywarły do dna garnka. Uzupełniaj w razie potrzeby wodę. Na pozostałym tłuszczu zeszklij resztę cebuli. Dodaj łyżeczkę masła i chwilę poduś cebulę. Masło wzbogaci smak sosu. Przełóż cebulę z tłuszczem do garnka.
- Uduszone roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem podawaj z ziemniakami z wody lub kaszą. Do tego dania pasuje bardzo surówka z buraków.