Roladki schabowe
|

Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem

Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem to smaczne danie obiadowe z wykorzystaniem schabu. Przepis jest łatwy w wykonaniu i wielokrotnie sprawdzony.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem

Ilość porcji

12

roladek
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

90

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: roladki / Stopień trudności: łatwe

Wybierz w sklepie schab środkowy o równej grubości.

Składniki.

  • 1,2 kg schabu środkowego

  • 100 g boczku wędzonego

  • 2 średnie ogórki kiszone

  • 1 duża cebula

  • musztarda chrzanowa

  • olej do smażenia

  • 1 łyżeczka masła

  • posiekany koperek

  • mąka pszenna do obtoczenia roladek

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem – przepis

  • Schab umyj pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem pokrój na 12 równych plastrów. Ułóż plaster na desce i przykryj woreczkiem foliowym. Każdy plaster rozbij tłuczkiem do mięsa dość cienko.Rozbijanie schabuRozbite plastry mięsa
  • Plastry mięsa posól, popieprz i posmaruj musztardą. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczek wędzony pokrój na 12 plasterków. Ogórki kiszone pokrój w talarki. Na każdy plaster połóż kawałek boczku, plasterki ogórka i parę piórek cebuli. Zacznij zwijać plastry schabu. Po zwinięciu przekłuj wykałaczką.Nadzienie roladekZwijanie roladek
  • W garnku zagotuj 0,5 litra wody z zielem angielskim i listkiem laurowym. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Każdą zwiniętą roladkę obtocz w mące i ułóż na rozgrzaną patelnię. Obsmaż roladki z obu stron na złoty kolor. Przełóż do garnka z gotującą się wodą. Duś mięso pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika około 90 minut. Od czasu do czasu przemieszaj, aby roladki nie przywarły do dna garnka. Uzupełniaj w razie potrzeby wodę. Na pozostałym tłuszczu zeszklij resztę cebuli. Dodaj łyżeczkę masła i chwilę poduś cebulę. Masło wzbogaci smak sosu. Przełóż cebulę z tłuszczem do garnka.Obsmażenie roladekDuszenie mięsa
  • Uduszone roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem podawaj z ziemniakami z wody lub kaszą. Do tego dania pasuje bardzo surówka z buraków.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *