Roladki z cukinii nadziewane rybą
Roladki z cukinii nadziewane rybą to przepyszne połączenie mięsa ryby miruny z warzywami. Prosty i szybki przepis na obiad. Danie lekkostrawne.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Roladki z cukinii nadziewane rybą
2
porcje30
minut~ 45
minutKuchnia; polska Danie: ryba duszona Stopień trudności: łatwy
Do nadziania możesz użyć fileta dowolnej ryby oraz warzyw, które najbardziej lubisz. Szklanka moja ma 250 ml pojemności
Składniki
200 g fileta z miruny
1 średnia cukinia
1,5 cebuli
7 mini marchewek
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie
olej
łyżeczka masła
sok z cytryny
posiekany koperek
Roladki z cukinii nadziewane rybą – przepis
- Kawałek ryby umyj pod bieżącą ciepłą wodą. Nie rozmrażaj. Wysusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i ziołami. Pokrój na słupki o szerokości 2 cm. Odstaw.
- Umyj cukinię i marchewki. Osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni olej, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. Pod koniec dodaj masło i wymieszaj.
- Odetnij końcówki cukinii. Obieraczką do cięcia warzyw w plastry pokrój cukinię wzdłuż w 10 – 12 plastrów. Pierwsze plastry odłóż, gdyż będą za wąskie. Ułóż plastry i na końcu każdego połóż przyprawiony kawałek ryby. Zwiń cukinię w roladkę i odłóż.
- Pozostałą cukinię pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego zeszkloną cebulę oraz kostki cukinii, przypraw, wymieszaj i rozłóż po całej powierzchni naczynia. Na wierzch ułóż roladki oraz marchewki. Wlej szklankę ciepłej wody i przykryj naczynie pokrywką.
- Nastaw temperaturę piekarnika na 1800C, grzanie góra – dół. Wstaw naczynie z roladkami do piekarnika. Piecz pod przykryciem do momentu, aż marchewki będą miękkie.
- Roladki z cukinii nadziewane rybą podawaj z ugotowanym ryżem posypane posiekanym koperkiem.