Sernik jogurtowy z wiśniową frużeliną
Sernik jogurtowy z wiśniową frużeliną to przepyszne ciasto, które zawsze się udaje. Frużelina dopełni doznań smakowych sernika. Bardzo prosty przepis.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Sernik jogurtowy z wiśniową frużeliną
16
porcji30
minut70
minutKuchnia: polska Danie: sernik Stopień trudności: łatwe
Do zrobienia sernika jogurtowego z wiśniową frużeliną użyłem twarogu półtłustego. Spód i boki ciasta zrobiłem z okrągłych biszkoptów. Sernik piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto według tego przepisu nie będzie zbyt słodkie, jeżeli lubisz słodkie ciasto, to zwiększ ilość cukru. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
Sernik
500 g twarogu półtłustego
600 g jogurtu greckiego
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
40 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 opakowanie
okrągłe biszkopty
kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
olejek rumowy
Frużelina wiśniowa
400 g wiśni mrożonych
1 łyżka cukru
1 łyżka kisielu wiśniowego
Sernik jogurtowy z wiśniową frużeliną – przepis
- Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek.
- Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wlej olejek rumowy. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą lub mikserem na małych obrotach, na gładką masę sernikową.Pomarańczową kandyzowaną skórkę posiekaj nożem na drobno i dodaj do masy sernikowej. Wszystko wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Na dno tortownicy połóż papier do pieczenia. Ułóż okrągłe biszkopty. Ułóż również biszkopty po obwodzie tortownicy. Na biszkopty rozłóż masę serową i wygładź wierzch.
- Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut, jeżeli wierzch ciasta zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i odczekaj 10 minut. Wyjmij sernik i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Włóż do garnka z grubym dnem zamrożone wiśnie. Przykryj pokrywką. Podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika, przez około 10 minut do całkowitego rozmrożenia, pomieszaj od czasu do czasu. Dodaj łyżkę cukru. Wiśnie puszczą sporo soku. Odlej 1/4 szklanki soku i ostudź. Wsyp łyżkę kisielu wiśniowego, dokładnie wymieszaj. Wlej zawartość do wiśni i wymieszaj. Pogotuj chwilę i zdejmij garnek z palnika.
- Całkowicie zimną frużelinę wiśniową rozłóż na powierzchni sernika. Sernik jogurtowy z frużeliną wiśniową przechowuj w lodówce.