Sernik twarogowo-jogurtowy
Sernik twarogowo-jogurtowy to pyszne delikatne w smaku ciasto. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis z naturalnych składników.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Sernik twarogowo-jogurtowy
12
porcji20
minut45
minutKuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Na swój sernik użyłem twarogu półtłustego, równie dobrze może być chudy lub tłusty. Użycie jogurtu greckiego spowoduje, że masa serowa jest gęstsza. Na spód możesz wziąć zamiast mieszaniny pokruszonych herbatników z masłem np. ciasteczka oreo.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g twarogu półtłustego
300 g jogurtu greckiego
2 jajka
40 g cukru – 3 łyżki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
20 g budyniu waniliowego bez cukru – 1/2 opakowania
1/2 szklanki rodzynek
kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
sok z cytryny lub olejek cytrynowy
4 kostki czekolady deserowej do dekoracji
Sernik twarogowo-jogurtowy – przepis
- Herbatniki włóż do woreczka foliowego i rozkrusz za pomocą wałka do ciasta. Przełóż do miseczki. Roztop masło. Wlej do rozkruszonych herbatników i wymieszaj. Wsyp na dna naczyń, w których będziesz piekł serniczki herbatniki i lekko ubij. Ja piekłem w 2 naczyniach o pojemności 300 ml i w 6 muffinkach.
- Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek.
- Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wlej sok z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą.
- Opłucz rodzynki. Wysusz ręcznikiem papierowym. Posyp rodzynki mąką i wymieszaj. Wsyp rodzynki do masy serowej. Dodaj pomarańczową skórkę kandyzowaną. Wszystko wymieszaj rózgą.
- Nagrzej piekarnik do 160℃. Grzanie góra/dół. Włóż masę sernikową do naczyń wyłożonych herbatnikami. Piecz większe naczynia żaroodporne 45 minut. Muffinki 30 minut. 5 minut przed wyjęciem większych form, zwiększ temperaturę o 20℃. Wierzchy ciasta ładnie się zarumienią.