Sernik

Sernik twarogowo-jogurtowy

Sernik twarogowo-jogurtowy to pyszne delikatne w smaku ciasto. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis z naturalnych składników.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Sernik twarogowo-jogurtowy

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

20

minut
Czas pieczenia

45

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Na swój sernik użyłem twarogu półtłustego, równie dobrze może być chudy lub tłusty. Użycie jogurtu greckiego spowoduje, że masa serowa jest gęstsza. Na spód możesz wziąć zamiast mieszaniny pokruszonych herbatników z masłem np. ciasteczka oreo.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g twarogu półtłustego

  • 300 g jogurtu greckiego

  • 2 jajka

  • 40 g cukru – 3 łyżki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru – 1/2 opakowania

  • 1/2 szklanki rodzynek

  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

  • sok z cytryny lub olejek cytrynowy

  • 4 kostki czekolady deserowej do dekoracji

Sernik twarogowo-jogurtowy – przepis

  • Herbatniki włóż do woreczka foliowego i rozkrusz za pomocą wałka do ciasta. Przełóż do miseczki. Roztop masło. Wlej do rozkruszonych herbatników i wymieszaj. Wsyp na dna naczyń, w których będziesz piekł serniczki herbatniki i lekko ubij. Wyłożone dna naczyń do pieczeniaJa piekłem w 2 naczyniach o pojemności 300 ml i w 6 muffinkach.
  • Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Twaróg z jogurtem greckimWymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek.Mieszanie twarogu i jogurtu
  • Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wlej sok z cytryny lub olejek cytrynowy. Składniki masy serowejWszystkie składniki wymieszaj rózgą.
  • Opłucz rodzynki. Wysusz ręcznikiem papierowym. Posyp rodzynki mąką i wymieszaj. Wsyp rodzynki do masy serowej. Dodaj pomarańczową skórkę kandyzowaną. BakalieWszystko wymieszaj rózgą.Wymieszana masa serowa
  • Nagrzej piekarnik do 160℃. Grzanie góra/dół. Włóż masę sernikową do naczyń wyłożonych herbatnikami. Masa sernikowa przygotowana do pieczeniaPiecz większe naczynia żaroodporne 45 minut. Muffinki 30 minut. 5 minut przed wyjęciem większych form, zwiększ temperaturę o 20℃. Wierzchy ciasta ładnie się zarumienią. Muffinki twarogowo-jogurtoweUpieczony sernik

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *