Sernik z szarlotką

Sernik z jabłkami na półkruchym cieście

Sernik z jabłkami na półkruchym cieście idealne propozycja dla tych, co lubią serniki i szarlotki. Smak sera i jabłek świetnie się uzupełniają.

Zapraszam do moich przepisów na inne ciasta oraz na Instagram.

Sernik z jabłkami na półkruchym cieście

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

120

minut
Czas pieczenia

70

minut
Czas stygnięcia

kilka

godzin

Kuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Ciasto zrobione z podanej ilości cukru nie jest zbyt słodkie. Jeżeli lubisz słodkie ciasta, to musisz zwiększyć ilość cukru. Do pieczenia użyłem tortownicy o średnicy 21 cm.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • CIASTO PÓŁKRUCHE

  • 250 g mąki pszennej tortowej – 1 1/2 szklanki

  • 75 g masła lub margaryny

  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%

  • 1 jajko

  • 75 g cukru – 1/3 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 saszetki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • MASA SEROWA

  • 0,5 kg twarogu półtłustego lub tłustego

  • 1/3 szklanki cukru

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 saszetki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka kopiasta śmietany 18%

  • 1/2 paczki budyniu waniliowego niesłodzonego

  • 1/2 szklanki rodzynek

  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

  • Prażone jabłka

  • 4 kwaskowate jabłka

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 saszetki

  • 1/2 paczki galaretki cytrynowej

  • 1 łyżka cukru

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • szczypta kardamonu – opcjonalnie

Sernik z jabłkami na półkruchym cieście – przepis

  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przez sito. Dodaj masło. Masło musi być schłodzone. Posiekaj nożem masło z mąką. Do miski dodaj, cukier, cukier puder, jajko i śmietanę. Wszystkie składniki wymieszaj starannie. Na początku mieszania ciasto będzie lepkie. W miarę mieszania będzie coraz bardziej plastyczne. Mieszanie powinno być szybkie, by nie ogrzać rękami ciasta. Ciasto półkruchego można mieszać mikserem. Przed użyciem włóż ciasto półkruche do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto półkruche
  • Namocz rodzynki w gorącej wodzie. Włóż twaróg do miski. Zmiel twaróg maszynką do mięsa lub przeciśnij go praską do ziemniaków. Może użyć dobrego twarogu z wiaderka już zmielonego. Dodaj do twarogu jajko, cukier, cukier wanilinowy, proszek budyniowy i śmietanę. Odsączone i wypłukane rodzynki wraz ze skórką dodaj do twarogu. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. masa serowa
  • Jabłka obierz. Pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż pokrojone jabłka na patelnię. Nastaw średnią moc palnika. Praż jabłka, mieszając od czasu do czasu. Jabłka nie powinny się rozpadać, a zarazem być miękkie. Pod koniec prażenia dodaj cukier waniliowy, galaretkę w proszku oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Prażenie jabłek trwa kilkanaście minut.Prażone jabłka
  • Nagrzej piekarnik do 180 . Grzanie góra/dół. Wyjmij ciasto z lodówki. Dno formy wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim dno. Widelcem ponakłuwaj ciasto. Wstaw ciasto do piekarnika. Zapiecz je do momentu, aż się lekko zarumieni. Trwa to mniej więcej 15 minut. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika.Nakłute ciastoPodpieczone ciasto
  • Na wierzch ciasta, może być ciepłe, rozłóż uprażone jabłka. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Na warstwę jabłek wyłóż masę serową i też rozprowadź ją na całej powierzchni.warstwa jabłekwarstwa sera
  • Nagrzej piekarnik do 160 . Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę z ciastem do piekarnika. Piecz 70 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Przetrzymaj ciasto przez 30 minut w zamknięty piekarniku. Uchyl lekko drzwiczki i przestudź ciasto przez następne 3o minut. Jeżeli zachowasz te wskazówki, to sernik nie powinien opaść. Wyjmij ciasto. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Teraz możesz śmiało kroić sernik. Ciasto możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.Upieczony sernik

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *