Seromakowiec z gotowej masy makowej
Seromakowiec to bardzo smaczne ciasto na święta bożonarodzeniowe. Gotowa masa makowa z puszki sprawi, że przygotowanie ciasta staje się banalnie proste.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Seromakowiec z gotowej masy makowej
12
porcji30
minut70
minutKuchnia: polska Danie: ciasto świąteczne Stopień trudności: łatwe
Do zrobienia seromakowca użyłem masy makowej z puszki o zawartości 23% maku i twarogu półtłustego. Spód ciasta zrobiłem z okrągłych biszkoptów. Wykorzystanie tych produktów do seromakowca sprawi, że przegotowanie ciasta jest szybkie i bardzo proste. Seromakowiec piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
Masa serowa
500 g twarogu półtłustego – 2 kostki
500 g jogurtu greckiego – 2 szklanki
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
40 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 opakowanie
kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
sok z cytryny lub olejek cytrynowy
850 g masy makowej z puszki
biszkopty okrągłe spód seromakowca
masło do wysmarowania tortownicy
Seromakowiec z gotowej masy makowej – przepis
- Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą blendera, tak by masa nie miała grudek. Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wlej sok z cytryny lub olejek cytrynowy. Dodaj pomarańczową skórkę kandyzowaną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj rózgą.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Posmaruj lekko masłem dno i boki formy. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Na dnie ułóż okrągłe biszkopty. Otwórz puszkę z masą makową i wymieszaj. Układaj na biszkopty na przemian masę serową z masą makową. Układając drugą warstwę, układaj na masę serową masę makową itd. Z tej ilości masy serowej i makowej wyszły mi dwie warstwy. Na wierzch seromakowca rozsmaruj masę serową.
- Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz sernikomakowiec przez 70 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki. Po 10 minutach wyjmij formę i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gdy seromakowiec wystygnie, wyjmij go z tortownicy. Wierzch ciasta możesz pokryć masą czekoladową lub lukrem.