Syrop z owoców dzikiej róży
Syrop z owoców dzikiej róży jest naturalnym środkiem wzmacniającym. Dzięki bardzo dużej zawartość witaminy C syrop jest polecany w leczeniu różnych dolegliwości.
Zapraszam do moich przepisów na inne przetwory oraz na Instagram.
Syrop z owoców dzikiej róży
1,2
litra120
minutKategoria: przetwory/ Potrawa: syrop/ Stopień trudności: łatwe
Syrop z owoców dzikiej róży pomaga na przeziębienie i grypę. Stosowanie go łagodzi ból gardła. Dzięki dużej zawartości witaminy C wpływa korzystnie na wzmocnienie organizmu. Syrop z owoców dzikiej róży ma jeszcze jedną ogromną zaletę, jest po prostu smaczny. Syrop można dodawać do herbaty, jak również spożywać samodzielnie. Poza tym można go wykorzystywać w formie polewy do deserów i owsianek.
Owoce dzikiej róży należy zbierać, gdy są dojrzałe i jędrne.
Składniki
1,2 kg owoców dzikiej róży250 g cukru
sok z 1/2 cytryny
Syrop z owoców dzikiej róży – przepis
- Usuń czarne końcówki owoców. Umyj pod bieżącą wodą. Przełóż owoce do garnka. Zagotuj 1,5 litra wody. Zalej gorącą wodą owoce i pozostaw do przestygnięcia. Przygotuj umyte i wyparzone słoiki lub butelki.
- Gdy owoce przestygną, zblenduj je na jednolitą masę. Na powierzchni utworzy się piana. Pozostaw masę do momentu, aż piana zniknie.
- Rozdrobnione owoce przetrzyj przez sitko o małych oczkach, aby pozbyć się ziarenek.
- Do powstałego soku, ja otrzymałem 1,2 litra, dodajemy cukier i wyciskamy sok z cytryny. Garnek z syropem podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru, nie gotuj.
- Przelej gorący syrop do wyparzonych pojemników. Dokładnie wytrzyj brzegi i zakręć pokrywki. Odwróć słoiki do góry dnem. Przykryj ściereczką i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
- Możesz również syrop pasteryzować. Na dno garnka połóż ściereczkę, zabezpieczy słoiki przed uszkodzeniem w czasie gotowania. Ustaw słoiki, tak by się nie stykały. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz do minimum moc palnika. Woda powinna tylko delikatnie mrugać. Gotuj przez około 20 minut. Wyjmij słoiki z garnka. Odwróć dnem do góry i przykryj ściereczką. Po wystudzeniu odwróć słoiki. Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.