Szare kluski
||

Szare kluski – pyszne danie z ziemniaków

Szare kluski ulubione danie Ireny, a do zupy ogórkowej muszą być obowiązkowo. Danie proste i szybkie w przyrządzeniu.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mączne oraz na Instagram.

Szare kluski

Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

7 – 10

minut

Danie: kluski, danie główne, danie mięsne
Stopień trudności: łatwy
Szare kluski przygotuj z ziemniaków mączystych. Możesz podawać je z przesmażoną kiełbasą lub boczkiem wędzonym.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 500 g obranych ziemniaków – 4 większe

  • 110 g mąki pszennej typ 500 – 2/3 szklanki

  • 1 jako

  • sól – 1/2 łyżeczki

  • 1/2 średniej cebuli

  • 150 g kiełbasy lub boczku wędzonego

  • 40 g oleju rzepakowego – 4 łyżki

  • posiekany koperek

Szare kluski – przepis

  • Obierz ziemniaki i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o małych oczkach.Starte ziemniaki
  • Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól. Dokładnie wymieszaj, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj mąki. Gęstość ciasta zbliżona do gęstości zimnego budyniu.Ciasto
  • W garnku zagotuj 2,5 litra lekko osolonej wody. Nabieraj na łyżkę ciasto i wkładaj do wrzącej wody. Za każdym razem maczaj łyżkę w garnku, to ciasto nie będzie się lepić do łyżki. Gotuj kluski około 7 – 10 minut. Za długie gotowanie spowoduje, że się rozpadną.gotowanie klusek
  • Cebulę i wędlinę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej i przesmaż lekko kiełbasę lub boczek wędzony. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż aż cebula się zarumieni.
  • Odcedź kluski i przełóz na patelnię. Wymieszaj i chwilę smaż. Podawj z surówką np. kwaszonej kapusty lub z kapusty pekińskiej.
    Smacznego.Smażenie klusekSzare kluski

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *