Tłustoczwartkowe bułeczki
Zamiast tradycyjnych pączków smażonych na tłuszczu polecam przepyszne drożdżowe bułeczki, nadziewane marmoladą różaną i nutellą.
Zapraszam do moich innych przepisów na bułeczki drożdżowe oraz na Instagram.
Tłustoczwartkowe bułeczki
9
bułeczek90
minut20
minutDo nadziania bułeczek możesz użyć różnych dżemów lub konfitur, past orzechowych czy budyniu. Dekoracja zależy tylko od twojej inwencji. Szklanka moja ma 250 ml pojemności. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Składniki
Ciasto
100 ml letniego mleka – 0,4 szklanki
3 żółtka
40 g masła – 1/5 kostki
250 g mąki tortowej – 1,6 szklanki
20 g drożdży świeżych lub 7 g instant
40 g cukru – 1/5 szklanki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
szczypta soli
marmolada różana
nutella
kandyzowana skórka pomarańczowa
Lukier
cukier puder
sok z cytryny
Tłustoczwartkowe bułeczki – przepis
- Podgrzej mleko i rozpuść masło. Do miseczki wkrusz drożdże, posyp cukrem, wlej połowę letniego mleka i wsyp kopiastą łyżkę mąki. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Do pojemnika wbij 3 żółtka, dodaj resztę cukru i cukier wanilinowy. Za pomocą miksera utrzyj na puszystą jasną masę.
- Do miski miksera dodaj przesianą mąkę (250 g), zmiksowane żółtka z cukrami, rozczyn oraz pozostałe letnie mleko (50 ml).
Wstępnie wymieszaj łyżką wszystkie składniki, następnie wyrabiaj ręcznie do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Następnie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło (40 g) i wyrabiaj do momentu, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką. U mnie po godzinie ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto powinno być lekkie i puszyste.
- Wyjmij wyrośnięte ciasto na blat i delikatnie wyrób. Podziel na 9 równych części. Uformuj kulki i połóż do papilotek. Dwie bułeczki nadziałem przed pieczeniem nutellą.
Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarni do temperatury 170 C, grzanie góra / dół. Roztrzep widelcem białka i posmaruj pędzlem bułeczki. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut. Gdy wierzch bułeczek zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Upieczone bułeczki wyjmij i odstaw na kratkę do lekkiego przestygnięcia.
- Wyjmij bułeczki z papilotek. Włóż do rękawa cukierniczego marmoladę różaną i nadziej nią bułeczki.
- Do kubka wsyp cukier puder, wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Lukier powinien być dość rzadki. Przełóż bułeczki do papilotek i polej lukrem. Na wierzch posyp posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Ułóż na talerzu.