Tłustoczwartkowe bułeczki

Tłustoczwartkowe bułeczki

Zamiast tradycyjnych pączków smażonych na tłuszczu polecam przepyszne drożdżowe bułeczki, nadziewane marmoladą różaną i nutellą.

Zapraszam do moich innych przepisów na bułeczki drożdżowe oraz na Instagram.

Tłustoczwartkowe bułeczki

Recipe by Marek
Ilość porcji

9

bułeczek
Czas przygotowania

90

minut
Czas pieczenia

20

minut

Do nadziania bułeczek możesz użyć różnych dżemów lub konfitur, past orzechowych czy budyniu. Dekoracja zależy tylko od twojej inwencji. Szklanka moja ma 250 ml pojemności. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Składniki

  • Ciasto

  • 100 ml letniego mleka – 0,4 szklanki

  • 3 żółtka

  • 40 g masła – 1/5 kostki

  • 250 g mąki tortowej – 1,6 szklanki

  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g instant

  • 40 g cukru – 1/5 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • szczypta soli

  • marmolada różana

  • nutella

  • kandyzowana skórka pomarańczowa

  • Lukier

  • cukier puder

  • sok z cytryny

Tłustoczwartkowe bułeczki – przepis

  • Podgrzej mleko i rozpuść masło. Do miseczki wkrusz drożdże, posyp cukrem, wlej połowę letniego mleka i wsyp kopiastą łyżkę mąki. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.Wyrośnięty rozczyn
  • Do pojemnika wbij 3 żółtka, dodaj resztę cukru i cukier wanilinowy. Za pomocą miksera utrzyj na puszystą jasną masę.Ucieranie żółtek z cukrem
  • Do miski miksera dodaj przesianą mąkę (250 g), zmiksowane żółtka z cukrami, rozczyn oraz pozostałe letnie mleko (50 ml). Składniki na ciastoWstępnie wymieszaj łyżką wszystkie składniki, następnie wyrabiaj ręcznie do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Następnie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło (40 g) i wyrabiaj do momentu, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto. Gotowe ciastoPrzykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką. U mnie po godzinie ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto powinno być lekkie i puszyste.Wyrośnięte ciasto drożdżowe
  • Wyjmij wyrośnięte ciasto na blat i delikatnie wyrób. Podziel na 9 równych części. Uformuj kulki i połóż do papilotek. Dwie bułeczki nadziałem przed pieczeniem nutellą. Nadziewanie nutelląOdstaw na 20 minut do wyrośnięcia.Bułeczki przed pieczeniem
  • Nagrzej piekarni do temperatury 170 C, grzanie góra / dół. Roztrzep widelcem białka i posmaruj pędzlem bułeczki. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut. Gdy wierzch bułeczek zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Upieczone bułeczki wyjmij i odstaw na kratkę do lekkiego przestygnięcia. Upieczone bułeczki.
  • Wyjmij bułeczki z papilotek. Włóż do rękawa cukierniczego marmoladę różaną i nadziej nią bułeczki.Nadziewanie bułeczek marmoladą
  • Do kubka wsyp cukier puder, wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Lukier powinien być dość rzadki. Przełóż bułeczki do papilotek i polej lukrem. Na wierzch posyp posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Ułóż na talerzu.Bułeczki udekorowane lukrem i skórką pomarańczową

Podobne wpisy