Walentynkowe ciasto pomarańczowe
Pyszne, wilgotne ciasto o smaku pomarańczy polane lukrem pomarańczowym. Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Zrobiłem je z okazji Walentynek.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Walentynkowe ciasto pomarańczowe
8
porcji25
minut60
minutKuchnia: polska Danie: ciasto Stopień trudności: łatwe
Babkę upiekłem w keksówce o wymiarach 25×12 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto
sok z 2 średnich pomarańczy
3 jajka
100 ml oleju – mniej niż 1/2 szklanki
250 g mąki tortowej 450 – 1,5 szklanki
120 g cukru – 1/2 szklanki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
10 g proszku do pieczenia – 1/3 opakowania
szczypta soli
skórka kandyzowana z pomarańczy do dekoracji
Lukier
sok z pomarańczy
cukier puder
Walentynkowe ciasto pomarańczowe – przepis
- Nagrzej piekarnik do 160oC, grzanie góra/dół.
- Umyj pod ciepłą wodą pomarańcze, skórkę wyszoruj szczoteczką. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Na wyciskarce do cytryn wyciśnij sok z pomarańczy
- Przelej sok do miski, wbij 3 jajka, wsyp cukier, cukier wanilinowy i dodaj startą skórkę z pomarańczy.
Wymieszaj rózgą składniki do połączenia. Wlej olej i wymieszaj.
- Odmierz 250 g mąki i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Posól i wymieszaj rózgą na gładką masę.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do foremki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do suchego patyczka, u mnie trwało około 60 minut. Jeżeli wierzch ciasta mocno się zarumieni, to przykryj folią aluminiowa. Upieczone ciasto wyjmij i odstaw na 10 minut. Po czym wyjmij z form i połóż na kratce do całkowitego wystygnięcia.
- Wsyp do kubka 4 łyżki cukru pudru i wlej trochę soku z pomarańczy, ucieraj aż powstanie gładka masa.
- Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekaj nożem na drobne kawałeczki. Polej lukrem ciasto pomarańczowe i posyp pomarańczową skórką.