Walentynkowe ciasto pomarańczowe

Pyszne, wilgotne ciasto o smaku pomarańczy polane lukrem pomarańczowym. Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Zrobiłem je z okazji Walentynek.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Walentynkowe ciasto pomarańczowe

Recipe by Marek
Ilość porcji

8

porcji
Czas przygotowania

25

minut
Czas pieczenia

60

minut

Kuchnia: polska Danie: ciasto Stopień trudności: łatwe

Babkę upiekłem w keksówce o wymiarach 25×12 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto

  • sok z 2 średnich pomarańczy

  • 3 jajka

  • 100 ml oleju – mniej niż 1/2 szklanki

  • 250 g mąki tortowej 450 – 1,5 szklanki

  • 120 g cukru – 1/2 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 10 g proszku do pieczenia – 1/3 opakowania

  • szczypta soli

  • skórka kandyzowana z pomarańczy do dekoracji

  • Lukier

  • sok z pomarańczy

  • cukier puder

Walentynkowe ciasto pomarańczowe – przepis

  • Nagrzej piekarnik do 160oC, grzanie góra/dół.
  • Umyj pod ciepłą wodą pomarańcze, skórkę wyszoruj szczoteczką. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Starta skórka pomarańczyNa wyciskarce do cytryn wyciśnij sok z pomarańczy
  • Przelej sok do miski, wbij 3 jajka, wsyp cukier, cukier wanilinowy i dodaj startą skórkę z pomarańczy. Mokre składniki z cukremWymieszaj rózgą składniki do połączenia. Wlej olej i wymieszaj.Mokre składniki wymieszane
  • Odmierz 250 g mąki i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Posól i wymieszaj rózgą na gładką masę.Wszystkie składniki wymieszane
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do foremki. Ciasto w foremceWstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do suchego patyczka, u mnie trwało około 60 minut. Jeżeli wierzch ciasta mocno się zarumieni, to przykryj folią aluminiowa. Upieczone ciasto wyjmij i odstaw na 10 minut. Po czym wyjmij z form i połóż na kratce do całkowitego wystygnięcia.Upieczone ciasto pomarańczowe
  • Wsyp do kubka 4 łyżki cukru pudru i wlej trochę soku z pomarańczy, ucieraj aż powstanie gładka masa.
  • Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekaj nożem na drobne kawałeczki. Polej lukrem ciasto pomarańczowe i posyp pomarańczową skórką.Ciasto pomarańczowe

Podobne wpisy