Wiosenny twarożek z rzodkiewką
Wiosna! Na straganach przyciągają wzrok pomidory, ogórki, młoda rzodkiewka, szczypiorek i koperek. Zapraszam na wiosenny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Zapraszam do moich przepisów na sałatki, surówki oraz na Instagram.
Wiosenny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
2
porcje20
minutDanie: śniadanie, kolacja, dodatek do dania obiadowego
Stopień trudności: łatwe i szybkie danie
Przepis na twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem możesz zmieniać na wiele sposobów. Możesz dodać jajko na twardo lub rzeżuchę. Twarożek możesz zaprawić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Wiosenny twarożek może być daniem na śniadanie lub kolację. Równie dobrze pasuje ja ko dodatek do dań mięsnych.
Składniki
250 g twarogu półtłustego – 1 kostka
4 rzodkiewki
1/2 pęczka szypioru
3 łyzki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
posiekany koperek lub natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny
Wiosenny twarożek rzodkiewką i szczypiorkiem – przepis
- Z rzodkiewek usunąć końcówki. Opłukać warzywa pod bieżącą wodą. Rzodkiewki pokroić w kostkę. Szczypior i koperek posiekać.
- Twaróg przełóż do miski. Rozdrobnij widelcem. Dodaj rzodkiewkę, szczypior i koperek. Posól i popieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Podawaj wiosenny twarożek do śniadania lub kolacji z pieczywem. Świetnie twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych.
Uwielbiam świeżą bułkę lub rogala, posmarowaną masłem i obłożoną twarożkiem.