Zaguby – podlaska rolada
Zaguby to smaczna rolada z ciasta pierogowego z ziemniaczanym farszem. Jest to danie regionalne z Podlasia. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mączne oraz na Instagram.
Zaguby – podlaska rolada
4
porcje45
minut15
minutKuchnie: podlaska Potrawa: zaguby Stopień trudności: łatwe
W oryginalnym przepisie na zaguby występuje dodatek sody, ja zstąpiłem ją proszkiem do pieczenia. Nie przepadam za posmakiem sody w potrawach. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto pierogowe
300 g mąki tortowej typ 450
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml gorącej wody – 0,6 szklanki
2 łyżki oleju
sól
Farsz
6 średnich ziemniaków
10 g boczku wędzonego
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek
olej do smażenia
Zaguby – podlaska rolada przepis
- Mąkę na pierogi przesiej do miski. Dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Wlej do miski gorącą wodę. Zagnieć ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego i zagniataj ciasto do chwili, gdy cały olej zostanie wchłonięty. Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut by odpoczęło. Leżakowanie spowoduje, że ciasto będzie bardziej elastyczne.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Boczek wędzony pokrój też w kostkę. Rozgrzej na patelni olej, włóż pokrojony boczek o smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj pokrojoną cebulę, wymieszaj i smaż na małej mocy palnika do zarumienienia. Usmażony boczek i cebulę podziel na pół. Jedną połowę odstaw, wykorzystasz ją do okraszenia zagub.
- Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż masę na sitko, aby odciekła. Sitko umieść nad miską. Zlej sok ziemniaczany, a powstały krochmal dodaj do startych ziemniaków i wymieszaj.
Do usmażonego boczku i cebuli dodaj masę ziemniaczaną i wymieszaj. Smaż do odparowania płynu, aż masa będzie gęsta. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i odstaw.
- Ciasto rozwałkuj na cienki prostokątny placek. Masę ziemniaczaną rozprowadź na powierzchni placka, zostawiając margines przy jednym dłuższym boku. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku w stronę pozostawionego marginesu. Margines zwilż lekko wodą i zlep z roladą. Pokrój roladę ukośnie na około trzycentymetrowe kluski.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wlej 2 łyżki oleju. Przełóż kluski do wrzącej wody i gotuj na małej mocy palnika przez 13 – 15 minut.
- Pozostałą cebulę z boczkiem przełóż na patelnię, dodaj olej i podgrzej. Wyjmij łyżką cedzakową ugotowane zaguby i przełóż na patelnię. Smaż, przewracając do zarumienienia.
- Gotowe zaguby podawaj z ulubioną surówką.