Zaguby – podlaska rolada

Zaguby to smaczna rolada z ciasta pierogowego z ziemniaczanym farszem. Jest to danie regionalne z Podlasia. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mączne oraz na Instagram.

Zaguby – podlaska rolada

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

45

minut
Czas gotowania

15

minut

Kuchnie: podlaska Potrawa: zaguby Stopień trudności: łatwe

W oryginalnym przepisie na zaguby występuje dodatek sody, ja zstąpiłem ją proszkiem do pieczenia. Nie przepadam za posmakiem sody w potrawach. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto pierogowe

  • 300 g mąki tortowej typ 450

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150 ml gorącej wody – 0,6 szklanki

  • 2 łyżki oleju

  • sól

  • Farsz

  • 6 średnich ziemniaków

  • 10 g boczku wędzonego

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek

  • olej do smażenia

Zaguby – podlaska rolada przepis

  • Mąkę na pierogi przesiej do miski. Dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Wlej do miski gorącą wodę. Zagnieć ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego i zagniataj ciasto do chwili, gdy cały olej zostanie wchłonięty. Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut by odpoczęło. Leżakowanie spowoduje, że ciasto będzie bardziej elastyczne.Ciasto na pierogi
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Boczek wędzony pokrój też w kostkę. Rozgrzej na patelni olej, włóż pokrojony boczek o smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj pokrojoną cebulę, wymieszaj i smaż na małej mocy palnika do zarumienienia. Usmażony boczek i cebulę podziel na pół. Jedną połowę odstaw, wykorzystasz ją do okraszenia zagub.Boczek przesmażony z cebulą
  • Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż masę na sitko, aby odciekła. Sitko umieść nad miską. Zlej sok ziemniaczany, a powstały krochmal dodaj do startych ziemniaków i wymieszaj. Starte ziemniakiDo usmażonego boczku i cebuli dodaj masę ziemniaczaną i wymieszaj. Smaż do odparowania płynu, aż masa będzie gęsta. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i odstaw.Masa ziemniaczana
  • Ciasto rozwałkuj na cienki prostokątny placek. Masę ziemniaczaną rozprowadź na powierzchni placka, zostawiając margines przy jednym dłuższym boku. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku w stronę pozostawionego marginesu. Margines zwilż lekko wodą i zlep z roladą. Pokrój roladę ukośnie na około trzycentymetrowe kluski.Cięcie klusków
  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wlej 2 łyżki oleju. Przełóż kluski do wrzącej wody i gotuj na małej mocy palnika przez 13 – 15 minut.Gotowanie zagub
  • Pozostałą cebulę z boczkiem przełóż na patelnię, dodaj olej i podgrzej. Wyjmij łyżką cedzakową ugotowane zaguby i przełóż na patelnię. Smaż, przewracając do zarumienienia.Podsmażanie zagub z okrasą
  • Gotowe zaguby podawaj z ulubioną surówką.Gotowe zaguby

Podobne wpisy