Ziemniaczana tarta z pieczarkami
Tarta ziemniaczana z pieczarkami i cukinią to przepis na pyszne wegetariańskie danie obiadowe. Przepis na jesienne i zimowe obiady.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Ziemniaczana tarta z pieczarkami
3
porcje60
minut15
Kuchnia: wegetariańska Potrawa: tarta Stopień trudności: łatwe
Tarta ziemniaczana jest idealna zarówno na obiad, jak i kolację. Możesz ją podawać z ulubioną surówką. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno i idealnie nadaje się do mrożenia. Możesz dodać różne składniki do mieszanki jajecznej. Tartę zrobiłem w tortownicy o średnicy 22 cm. Jeżeli lubisz, możesz ziemniaczaną tartę z pieczarkami przed zapiekaniem posypać startym serem.
Składniki
6 średnich ziemniaków
5 średnich pieczarek
1/2 małej cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 średnie jajka
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, rozmaryn, zioła prowansalskie, majeranek
posiekany koperek
Ziemniaczana tarta z pieczarkami – przepis
- Ziemniaki wyszoruj szczotką pod bieżącą wodą. Włóż do garnka i zlej wodą. Gotuj do miękkości.
- Pieczarki wyczyść i umyj. Przekrój na pół i pokrój w talarki wraz z nóżkami. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię umyj, odkrój końcówkę i pokrój w pół talarki. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem.
- Rozgrzej na patelni olej, włóż pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Włóż pokrojoną cukinię i pieczarki. Podlej paroma łyżkami wody, wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar sosu. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, rozmarynem i majerankiem. Wymieszaj i odstaw.
- Wbij do miski cztery jajka, przypraw solą i pieprzem. Ubij jajka rózgą na puszystą masę jajeczną.
- Nagrzej piekarnik do 180ºC. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Posmaruj dno i boki olejem. Włóż do tortownicy ugotowane ziemniaki i dnem szklanki rozgnieć i rozłóż na całej powierzchni. Na rozgniecione ziemniaki rozłóż uduszone pieczarki z cukinią. Wlej masę jajeczną na wierzch. Posyp ewentualnie startym serem. Wstaw tartę ziemniaczaną z pieczarkami do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut.
- Upieczoną tartę wyjmij z formy podziel na porcje i podawaj posypane posiekanym koperkiem z ulubioną surówką.