Tarta ziemniaczana

Ziemniaczana tarta z pieczarkami

Tarta ziemniaczana z pieczarkami i cukinią to przepis na pyszne wegetariańskie danie obiadowe. Przepis na jesienne i zimowe obiady.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Ziemniaczana tarta z pieczarkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

60

minut
Czas zapiekania

15

Kuchnia: wegetariańska Potrawa: tarta Stopień trudności: łatwe

Tarta ziemniaczana jest idealna zarówno na obiad, jak i kolację. Możesz ją podawać z ulubioną surówką. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno i idealnie nadaje się do mrożenia. Możesz dodać różne składniki do mieszanki jajecznej. Tartę zrobiłem w tortownicy o średnicy 22 cm. Jeżeli lubisz, możesz ziemniaczaną tartę z pieczarkami przed zapiekaniem posypać startym serem.

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków

  • 5 średnich pieczarek

  • 1/2 małej cukinii

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 średnie jajka

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, rozmaryn, zioła prowansalskie, majeranek

  • posiekany koperek

Ziemniaczana tarta z pieczarkami – przepis

  • Ziemniaki wyszoruj szczotką pod bieżącą wodą. Włóż do garnka i zlej wodą. Gotuj do miękkości.Ugotowane ziemniaki w mundurkach
  • Pieczarki wyczyść i umyj. Przekrój na pół i pokrój w talarki wraz z nóżkami. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię umyj, odkrój końcówkę i pokrój w pół talarki. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem.pokrojone warzywa
  • Rozgrzej na patelni olej, włóż pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Podsmażanie cebuli z czosnkiemWłóż pokrojoną cukinię i pieczarki. Podlej paroma łyżkami wody, wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar sosu. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, rozmarynem i majerankiem. Wymieszaj i odstaw.Przesmażanie warzyw
  • Wbij do miski cztery jajka, przypraw solą i pieprzem. Ubij jajka rózgą na puszystą masę jajeczną.Masa jajeczna
  • Nagrzej piekarnik do 180ºC. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Posmaruj dno i boki olejem. Włóż do tortownicy ugotowane ziemniaki i dnem szklanki rozgnieć i rozłóż na całej powierzchni. Rozgniatanie ziemniakówNa rozgniecione ziemniaki rozłóż uduszone pieczarki z cukinią. Wlej masę jajeczną na wierzch. Warzywa rozłożone na ziemniakachPosyp ewentualnie startym serem. Wstaw tartę ziemniaczaną z pieczarkami do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut.Tarta gotowa do pieczenia
  • Upieczoną tartę wyjmij z formy podziel na porcje i podawaj posypane posiekanym koperkiem z ulubioną surówką.Upieczona tarta

Podobne wpisy