Zupa grzybowa z kalafiorem

Zupa grzybowa z kalafiorem

Zapraszam do przepisu na przepyszną pełną smaku zupę grzybową z dodatkiem kalafiora. Zupa ta to sycące danie jednogarnkowe, które zrobisz błyskawicznie.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.

Zupa grzybowa z kalafiorem

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

25

minut

Kuchnia: polska Danie: zupa grzybowa Stopień trudności: łatwe

Zupę przyrządziłem z grzybów leśnych pasteryzowanych w słoiku. Równie smaczna będzie przyrządzona z pieczarek. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w pół plasterki. Przesmaż na rozgrzanym oleju i dodaj do zupy. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 200 g filetu z kurczaka

  • 400 g grzybów pasteryzowanych z zalewą

  • 300 g kalafiora

  • 1 marchewka

  • 1/2 pietruszki

  • kawałek selera

  • 1 średnia cebula

  • kawałek pora

  • 2 średnie ziemniaki

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy

  • olej do smażenia

  • posiekany koperek

  • 2 łyżki śmietany 18%

Zupa grzybowa z kalafiorem – przepis

  • Marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki. Kalafior umyj i podziel na różyczki.Pokrojone warzywaGrzyby, kalafior i pokrojona cebula.
  • Rozgrzej na patelni olej. Filet umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na mniejsze kawałki. Obsmaż z obu stron na rumiano i przełóż do garnka.Obsmażanie filetu
  • Na pozostałym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Przełóż do garnka.Smażenie cebuli
  • Włóż do garnka grzyby, pokrojone warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Wlej 5 szklanek wody. Zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj 25 minut, 10 minut przed końcem gotowania dodaj różyczki kalafiora oraz pokrojone ziemniaki. Zapraw zupę grzybową z kalafiorem śmietaną, wymieszaj i zagotuj.Gotowanie zupy grzybowej z kalafiorem
  • Zupę grzybową z kalafiorem podawaj posypaną koperkiem.Zupa grzybowa z kalafiorem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *