Zupa grzybowa z kalafiorem
Zapraszam do przepisu na przepyszną pełną smaku zupę grzybową z dodatkiem kalafiora. Zupa ta to sycące danie jednogarnkowe, które zrobisz błyskawicznie.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Zupa grzybowa z kalafiorem
3
porcje30
minut25
minutKuchnia: polska Danie: zupa grzybowa Stopień trudności: łatwe
Zupę przyrządziłem z grzybów leśnych pasteryzowanych w słoiku. Równie smaczna będzie przyrządzona z pieczarek. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w pół plasterki. Przesmaż na rozgrzanym oleju i dodaj do zupy. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
200 g filetu z kurczaka
400 g grzybów pasteryzowanych z zalewą
300 g kalafiora
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
1 średnia cebula
kawałek pora
2 średnie ziemniaki
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy
olej do smażenia
posiekany koperek
2 łyżki śmietany 18%
Zupa grzybowa z kalafiorem – przepis
- Marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki. Kalafior umyj i podziel na różyczki.
- Rozgrzej na patelni olej. Filet umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na mniejsze kawałki. Obsmaż z obu stron na rumiano i przełóż do garnka.
- Na pozostałym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Przełóż do garnka.
- Włóż do garnka grzyby, pokrojone warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Wlej 5 szklanek wody. Zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj 25 minut, 10 minut przed końcem gotowania dodaj różyczki kalafiora oraz pokrojone ziemniaki. Zapraw zupę grzybową z kalafiorem śmietaną, wymieszaj i zagotuj.
- Zupę grzybową z kalafiorem podawaj posypaną koperkiem.