Zupa jarzynowa na wywarze z ryby
Wykonanie tej zupy jest proste i nie wymaga wielkich umiejętności kucharskich. Zupa ta może być świetnym daniem jednogarkowym na szybki obiad.
Zapraszam do moich innych przepisów z ryb oraz na Instagram.
Zupa jarzynowa na wywarze z ryby
3
porcje25
minut30
minutyZupa
Stopień trudności: łatwa
Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić zupę z np. dorsza, morszczuka, mintaja lub ryby słodkowodnej.
Moja szklanka ma pojemność 250 ml.
Zupa jarzynowa na wywarze z ryby
300 g filetu mrożonego ryby miruny
1 średnia marchewka
kawałek korzenia selera
1 średnia cebula
kawałek papryki
2 średnie ziemniaki
garść pokrojonej białej kapusty
1/2 pomidora
750 ml wody- 3 szklanki wody
ćwiartka cytryny
pokrojony koperek
1/3 szklanki śmietany 18 % lub jogurt naturalny
Zupa jarzynowa na wywarze z ryby-przepis
- Filet umyj pod bieżącą letnią wodą, lekko osusz z nadmiaru wody, skrop sokiem z cytryny i odstaw. Warzywa obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w średnią kostkę. Pokrojoną cebulę podziel na dwie części, jedną dodasz do wywaru, a drugą przesmażysz.
- Warzywa umieść w garnku o pojemności minimum 2,5 litra, dodaj ziarna ziela angielskiego i liść laurowy, zalej 3 szklankami wody (750 ml). Przykryj pokrywką i zagotuj, zmniejsz moc palnika, na taką by wywar tylko lekko się gotował.
- Rozgrzej na patelni masło, dodaj pozostałą część pokrojonej cebul i lekko ją zarumień. Dodaj do gotującego się wywaru rybę i zarumienioną cebulę. Przypraw do smaku solą i pieprzem, zioła dodaj na sam koniec gotowania. Gotuj jeszcze 20 minut. Zupę można ewentualnie zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Do szklanki dodaj śmietanę lub jogurt, dodaj trochę wywaru z garnka i wymieszaj energicznie, by się nie zważyło, wlej do zupy i delikatnie wymieszaj. Przelej zupę do talerzy i posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z pieczywem.