Zupa jarzynowa z koprem włoskim
Przepyszna zupa jarzynowa z koprem włoskim. Dodanie fenkułu do zupy wzbogaci smak i aromat. Zupa ta to łatwe i szybkie danie.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Zupa jarzynowa z koprem włoskim
3
porcje20
minut30
minutKuchnia: polska Danie: zupa jarzynowa Stopień trudności: łatwy
Do przygotowania zupy jarzynowej wykorzystałem mrożone warzywa, kupiłem 750 gramową mieszankę warzywną na zupę jarzynową w Lidlu. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Zupa
1 bulwa kopru włoskiego
1 l bulionu warzywnego
750 g warzyw mrożonych – 1 opakowanie
1/2 cebuliprzyprawy: sól, pieprz czarny, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
posiekany koperek
łyżka masła
łyżka śmietany 18% – opcjonalnie
Lane kluski
1 jajko
kopiasta łyżka mąki tortowej
sól
Zupa jarzynowa z koprem włoskim – przepis
- Bulwę kopru włoskiego umyj,
odkrój górną część z łodygami oraz plasterek dolnej. Bulwę przekrój na pół, wytnij głąb. Połówki pokrój cienko w piórka. Cebulę obierz i pokrój również w piórka.
Rozpuść na patelni masło. Dodaj pokrojony fenkuł i cebulę, wymieszaj i duś kilka minut pod przykryciem na małej mocy palnika. - Wlej do garnka bulion warzywny,
dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zagotuj. Wsyp do gotującego się bulionu mrożone warzywa i podduszony koper włoski. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Dopraw solą i pieprzem.
- Wbij do miseczki jajko, wsyp mąkę,
posól i wymieszaj, tak by nie było grudek, ciasto powinno być trochę gęściejsze niż naleśnikowe.
Lej ciasto przez nieduży lejek do gotującej się zupy, mieszając. Gotuj 2/3 minuty.
- Zupę jarzynową z koprem włoskim podawaj posypaną posiekanym koperkiem. Jeżeli lubisz, zabiel śmietaną.