Zupa jarzynowa z koprem włoskim

Zupa jarzynowa z koprem włoskim

Przepyszna zupa jarzynowa z koprem włoskim. Dodanie fenkułu do zupy wzbogaci smak i aromat. Zupa ta to łatwe i szybkie danie.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.

Zupa jarzynowa z koprem włoskim

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas gotowania

30

minut

Kuchnia: polska Danie: zupa jarzynowa Stopień trudności: łatwy

Do przygotowania zupy jarzynowej wykorzystałem mrożone warzywa, kupiłem 750 gramową mieszankę warzywną na zupę jarzynową w Lidlu. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Zupa

  • 1 bulwa kopru włoskiego

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 750 g warzyw mrożonych – 1 opakowanie
    1/2 cebuli

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy

  • posiekany koperek

  • łyżka masła

  • łyżka śmietany 18% – opcjonalnie

  • Lane kluski

  • 1 jajko

  • kopiasta łyżka mąki tortowej

  • sól

Zupa jarzynowa z koprem włoskim – przepis

  • Bulwę kopru włoskiego umyj, Koper włoskiodkrój górną część z łodygami oraz plasterek dolnej. Bulwę przekrój na pół, wytnij głąb. Połówki pokrój cienko w piórka. Cebulę obierz i pokrój również w piórka. Pokrojony fenkuł
    Rozpuść na patelni masło. Dodaj pokrojony fenkuł i cebulę, wymieszaj i duś kilka minut pod przykryciem na małej mocy palnika.duszenie cebuli z fenkułam
  • Wlej do garnka bulion warzywny, Bulion warzywnydodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zagotuj. Wsyp do gotującego się bulionu mrożone warzywa i podduszony koper włoski. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Dopraw solą i pieprzem.Gotowanie zupy
  • Wbij do miseczki jajko, wsyp mąkę,składniki na lane kluski posól i wymieszaj, tak by nie było grudek, ciasto powinno być trochę gęściejsze niż naleśnikowe.Ciasto na lane kluski Lej ciasto przez nieduży lejek do gotującej się zupy, mieszając. Gotuj 2/3 minuty.
  • Zupę jarzynową z koprem włoskim podawaj posypaną posiekanym koperkiem. Jeżeli lubisz, zabiel śmietaną.Zupa jarzynowa z koprem włoskim

Podobne wpisy