Zupa rybna ze smażonymi warzywami
Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa rybna ze smażonymi warzywami. Przepis sprawdzony i prosty w wykonaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Zupa rybna ze smażonymi warzywami
2
porcje45
minut15
minutKuchnia: polska / Potrawa: zupa/ Stopień trudności: łatwe
Zupę rybną możesz ugotować z ryb słodkowodnych, jak i morskich. Mogą być filet, jak również ryby z ościami. Jeżeli masz ryby z głowami, nie pozbywaj się ich, nadadzą zupie lepszy smak. Ja swoją zupę gotowałem na dzwonkach zamrożonego karpia oraz filecie z morszczuka. Użyłem typowych warzyw do zup, ale możesz skorzystać z innych np. papryka, fasola szparagowa, pomidory… Również dobór przypraw jest dowolny – to, co Ci pasuje.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 porcje karpia
250 g filetu z morszczuka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kawałek cukinii
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, majeranek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy
posiekany koperek lub natka pietruszki
olej do smażenia
mąka do oprószenia ryby
Zupa rybna ze smażonymi warzywami – przepis
- Jeżeli masz rybę zamrożoną, musisz ją rozmrozić.
- Wlej do garnka 3/4 litra wody, Wrzuć kilka ziaren ziela angielskiego oraz liść laurowy. Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Pora pokrój w krążki. Warzywa korzeniowe oraz cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej. Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę, zostaw trochę, dodasz do smażonej ryby. Smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Doda do patelni poszatkowane warzywa. Wszystko staranie wymieszaj. Smaż przez 10 minut na małej mocy palnika. Od czasu do czasu pomieszaj. Przełóż warzywa do garnka z gotującą się wodą. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika.
- Rozmrożoną rybę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej na patelni olej. Oprósz rybę mąką. Ułóż rybę na patelni. Dodaj pozostałą cebulę. Smaż z obu stron na złoty kolor. Ryba nie musi być całkowicie usmażona a tylko zarumieniona.
- Podsmażoną rybę oraz cebulę przełóż do garnka z gotującymi się warzywami. Zupę dopraw przyprawami. do kubka wlej trochę wywaru z garnka, dodaj przecier pomidorowy. Wymieszaj i wlej do zupy. Gotuj jeszcze około 10 minut pod przykryciem.
- Zupę rybną podawaj posypaną posiekanym koperkiem lub natką pietruszki, z dodatkiem pieczywa.