Żurawina z cukrem bez gotowania
Żurawina z cukrem bez gotowania nie traci żadnych witamin. Dzięki silnemu działaniu antybakteryjnemu nieoceniona jest w przypadku przeziębień.
Zapraszam do moich innych przepisów na przetwory oraz na Instagram.
Żurawina z cukrem bez gotowania
4
słoiczki8
godzinKategoria: przetwory/ Potrawa: żurawina w cukrze/ Stopień trudności: łatwe
Żurawina od wieków wykorzystywana jest w medycynie i ziołolecznictwie. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
Zawiera minerały i witaminy, np. mangan, miedź oraz witaminy C, E i K, które zwiększają odporność organizmu, chronią przed infekcjami oraz poprawiają ogólną kondycję organizmu.
Żurawina wykorzystywana jest w łagodzeniu dolegliwości wątroby, nerek, układu moczowego oraz układu pokarmowego.
Składniki
500 g żurawin
400 g cukru
Żurawina z cukrem bez gotowania – przepis
- Żurawiny przebierz z listków. Umyj w misce. Przełóż do sitka, aby ściekły. Rozłóż żurawiny na papierowym ręczniku by wyschły.
- Zmiel maszynką do mięsa żurawiny. Dodaj cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka godzin. Mieszaj od czasu do czasu, by cukier całkowicie się rozpuścił.
- Przelej roztwór do wyparzonych słoików. Zakręć pokrywkę. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Stosuj w przeziębianiach i infekcjach dróg moczowych.