żurawina w cukrze

Żurawina z cukrem bez gotowania

Żurawina z cukrem bez gotowania nie traci żadnych witamin. Dzięki silnemu działaniu  antybakteryjnemu nieoceniona jest w przypadku przeziębień.

Zapraszam do moich innych przepisów na przetwory oraz na Instagram.

Żurawina z cukrem bez gotowania

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

słoiczki
Czas przygotowania

8

godzin

Kategoria: przetwory/ Potrawa: żurawina w cukrze/ Stopień trudności: łatwe

Żurawina od wieków wykorzystywana jest w medycynie i ziołolecznictwie. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
Zawiera minerały i witaminy, np. mangan, miedź oraz witaminy C, E i K, które zwiększają odporność organizmu, chronią przed infekcjami oraz poprawiają ogólną kondycję organizmu.
Żurawina wykorzystywana jest w łagodzeniu dolegliwości wątroby, nerek, układu moczowego oraz układu pokarmowego.

Składniki

  • 500 g żurawin

  • 400 g cukru

Żurawina z cukrem bez gotowania – przepis

  • Żurawiny przebierz z listków. Umyj w misce. Przełóż do sitka, aby ściekły. Rozłóż żurawiny na papierowym ręczniku by wyschły.Umyte żurawiny
  • Zmiel maszynką do mięsa żurawiny. Dodaj cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka godzin. Mieszaj od czasu do czasu, by cukier całkowicie się rozpuścił.Zmielone żurawiny
  • Przelej roztwór do wyparzonych słoików. Zakręć pokrywkę. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Stosuj w przeziębianiach i infekcjach dróg moczowych.Przelewanie do słoików.żurawina w cukrze

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *