Mrożone warzywa korzeniowe
Mrożenie warzyw to doskonały sposób ich przechowywania. Jeżeli masz miejsce w zamrażarce, to gorąco polecam. Ja mrożę marchew, seler, pietruszkę i por.
Zapraszam do moich innych przepisów na przetwory oraz na Instagram.
Na czym polega mrożenie warzyw?
Mrożenie warzyw polega na oziębieniu do temperatury – 18°C lub mniejszej i przechowywaniu w tych warunkach. Mrożenie pozwala zachować witaminy i składniki mineralne. Warzywa mrożone zachowują swoje walory smakowe. Produkty spożywcze należy przechowywać w woreczkach plastykowych lub pojemnikach, które nadają się do mrożenia. Świetnie sprawdzą się pojemniki po lodach. Do mrożenia wybierz warzywa świeże i zdrowe. Ja przechowuję warzywa mrożone około 2 miesięcy, po czym znów robię zapas.
Mrożona włoszczyzna
30
minutDanie: przetwory
Stopień trudności: bardzo proste
Składniki
650 g marchwi – 4 większe
180 g korzenia pietruszki – 1 większa
260 g korzenia selera – 1/2 średniego
150 g zielonej części pora
Mrożona włoszczyzna – przepis
- Marchew, pietruszkę i seler obierz. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.
- Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce do jarzyn. Por pokrój w plasterki. Jeżeli użyjesz robota kuchennego, to korzenie pokrój na mniejsze części.
- Startą włoszczyznę dokładnie wymieszaj z pokrojonym porem.
- Włoszczyznę możesz mrozić na dwa sposoby. Rozłożyć na tacy i tak zamrozić. Po zamrożeniu przełożyć do woreczków do przechowywania żywności. Można od razu przełożyć do woreczków i zamrozić. Pierwszy sposób zapobiega ewentualnemu zbryleniu włoszczyzny. Jest to duże ułatwienie w gotowaniu dań z wykorzystaniem włoszczyzny.