Pulpety w sosie koperkowym z kaszą
Pulpety w sosie koperkowym to klasyka kuchni polskiej. Pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu danie dla całej rodziny. Sos koperkowy przyniesie powiew wiosny.
Pulpety możesz podać na różne sposoby. Świetnie sprawdzi się makaron, kasza czy też ziemniaki. Ja proponuję kaszę jaglaną i mizerię jako surówkę. Zapraszam na moje inne przepisy na dania mięsne oraz na Instagram.
Pulpety w sosie koperkowym z kaszą
2
porcje20
minut40
minutDanie: mięsne, danie główne
Stopień trudności: łatwe
Na pulpety w sosie koperkowym kupiłem pół na pół mięso z udźca indyka i łopatkę wieprzową. Może być mięso indycze gulaszowe lub inne drobiowe. Zmieliłem mięso w sklepie. Ja kupuję kilogram mięsa mielonego, dzielę na 3 porcje i mrożę. Nie miałem czerstwej bułki, więc użyłem bułki tartej. Polecam Ci jednak wziąć małą kajzerkę i namoczyć w ciepłej wodzie lub mleku. Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko dowiesz się z mojego przepisu.
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki Na pulpety w sosie koperkowym
300 g mięsa mielonego
1 jajko
1 średnia cebula
1 większy ząbek czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka masła
1 łyżka bułki tartejmąka pszenna
1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
posiekany koperek
2 łyżki śmietany 18%
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
przyprawy: sól, pieprz czarny…
zioła: zioła prowansalskie, majeranek…
SKŁADNIKI NA MIZERIĘ
1 średni ogórek świeży
posiekany szczypiorek2 łyżki śmietany 18%
Pulpety w sosie koperkowym z kaszą – przepis
- Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło. Smaż aż cebula lekko się zezłoci.
- Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko. Dodaj łyżkę bułki tartej lub namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Przełóż usmażoną cebulę do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła.Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- W garnku zagotuj 2 szklanki wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Na patelni rozgrzej olej. Z mięsa formuj pulpety. Obtocz w mące i ułóż na rozgrzanej patelni.Obsmaż z obu stron na jasnozłoty kolor.
- Zawartość patelni przełóż do gotującej się wody w garnku. Dopraw solą i pieprzem.Duś pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika przez 40 minut. Od czasu do czasu poruszaj garnkiem, żeby pulpety nie przywarły.
- Do filiżanki wsyp 1/2 płaskiej łyżeczki maki ziemniaczanej, wlej 4 łyżki zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw garnek z ognia i wlej roztwór do sosu. Dokładnie wymieszaj. Wsyp posiekany koperek i pogotuj do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Ogórek pokrój w półplasterki. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Dodaj kleks śmietany. Pulpety w sosie koperkowym podawaj z kaszą jaglaną i mizerią.
Smacznego.