Pierogi ruskie z boczkiem
W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają pierogi. A najbardziej pierogi ruskie. Przepis jest inny niż ten klasyczny. Nasz farsz zawiera również boczek wędzony.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o historii i nazwie pierogów ruskich, zajrzyj tutaj. Podam Ci przepis na ciasto pierogowe, które zawsze się udaje. Zrobienie farszu nie sprawi Ci najmniejszego kłopotu. Przepis ten był wielokrotnie wykonywany w mojej rodzinie.
Pierogi ruskie z boczkiem
~40
sztuk50
minut50
minutDanie: pierogi, danie główne
Stopień trudności: łatwe
Moje ciasto pierogowe ma bardzo krótki skład. Woda musi być gorąca. Na pierogi używam mąk pszennych: tortowej typ 450 lub poznańskiej czy też wrocławskiej typ 500. Można robić pierogi z mąki pełnoziarnistej. Mój farsz różni się od klasycznego dodatkiem boczku wędzonego. Proponuję robić większą ilość pierogów ruskich i mrozić. Pierogi po ugotowaniu układaj luźno na półmisku, by się nie sklejały. Po całkowitym ostudzeni usuń rącznikiem papierowym wilgoć z pierogów. Wyłóż tacę folią aluminiową i ułóż na niej pierogi. Włóż do zamrażalnika. Zamroź. Przełóż do pojemników lub woreczków foliowych. Będzięsz miał pewność, że się nie skleją. Po wyjęciu z zamrażalnika możesz je od razu gotować.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki Na ciasto pierogowe
500 g mąki tortowej – 3 pełne szklanki
250 ml gorącej wody – 1 szklanka
1/2 płaskiej łyżeczki soli
4 łyżki oleju rzepakowego
SKŁADNIKI NA FARSZ
350 g ugotowanych ziemniaków
250 g twarogu – 1 kostka
1 duża cebula lub 2 średnie
70 g wędzonego boczku
4 łyżki oleju rzepakowego
posiekany koperek – opcjonalnie
przyprawy: sól, pieprz czarny
sól do gotowania pierogów
ciasto na pierogi – przepis
- Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj. Mąkę przesiej. Dodaj sól i wymieszaj.
- Wlej do mąki szklankę gorącej wody i wymieszaj łyżką. Dodaj 4 łyżki oleju rzepakowego i zagnieć ciasto
- Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut by odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz.
- PRZEPIS NA FARSZ DO RUSKICH PIEROGÓW
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel maszynką do mięsa. Pokrój cebulę i boczek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony boczek. Przesmaż do zarumienienia. Włóż cebulę i smaż na złoty kolor.
- Przełóż zawartość patelni do miski z ziemniakami. Dodaj twaróg. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Rozwałkuj kawałek ciasta na grubość 2 milimetrów. Wytnij szklanką lub jakąś pokrywką kółka. Ja wycinałem 9 cm pokrywką.Ja z farszu robię około3 cm kulki. Ułatwia to zawijanie pierogów. Polecam.Tak przygotowane krążki składaj na pół i zaklejaj. Zrób wokół złączenia widelcem lub ręcznie falbankę. Kładź na oprószoną mąka powierzchnię i przykrywaj ściereczką.
- W 5 litrowym garnku zagotuj 4 litry wody. Posól. Wkładaj pierogi do lekko wrzącej wody. Ja na raz wkładam 20 pierogów. Lekko zamieszaj, tak by nie uszkodzić pierogów. Po wypłynięciu gotuj pięć, sześć minut. Zależy to od grubości rozwałkowanego ciasta. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmiskach. Mnie z tego przepisu wychodzi około 40 pierogów. Ilość zależy od średnicy wycinanych z ciasta kółek.
- Ja podaję pierogi ruskie na półmisku polane tłuszczem z zarumienioną cebulką i posypane koperkiem. Do pierogów pasuje surówka z selera naciowego.