Upieczony schab

Schab pieczony w rękawie

Zobacz, jak Irena piecze schab w rękawie. Schab jest delikatny, wilgotny po pieczeniu i perfekcyjnie przyprawiony. Schab smakuje na ciepło i na zimno do chleba.

Irena wybiera do pieczenia schab środkowy o równej grubości i wadze około 1 kilograma. Upieczony tak schab świetnie nadaje się na kanapki zamiast wędlin. Przepis jest prosty w wykonaniu i zawsze się udaje.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Schab pieczony w rękawie

Ilość porcji

750

g
Czas przygotowania

12

godzin
Czas pieczenia

70

minut

Danie: mięsne
Stopień trudności: łatwe
Ilość i skład przypraw podaję orientacyjnie. Możesz zmienić do swoich upodobań smakowych.
Uwaga: nie wylewaj sosu powstałego po pieczeniu schabu, można na nim ugotować przepyszną zupę np. fasolową, grochową, żurek …

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego

  • MARYNATA

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

  • łyżka majeranku

  • 3 listki laurowe

  • 3 duże ząbki czosnku

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1,5 łyżeczki musztardy chrzanowej

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 8 ziaren suszonego jałowca

  • papryka słodka do posypaniaPrzyprawy

  • 1 średnia cebula

  • łyżeczka masła

Schab pieczony w rękawie – przepis

  • Umyj schab pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij włókna i kawałki tłuszczu. Tłuszczu nie wyrzucaj, obłożysz nim schab.schsb
  • Przygotuj wszystkie składniki na marynatę. Cebulę pokrój w piórka.Składniki marynaty
  • Do naczynia wlej olej, dodaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Natrzyj schab z wszystkich stron marynatą. Posyp papryką.Schab pokryty marynatą
  • Obłóż schab liśćmi laurowymi i pokrojoną cebulą. Posyp ziarnami ziela angielskiego i jałowca. Tak przygotowany schab włóż do naczynia, przykryj szczelnie folią spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej 12 godzin.Obłożony schab
  • Nagrzej piekarnik do 180 °C, góra – dół. Włóż schab do rękawa. Na wierzch połóż skrawki tłuszczu i kawałki masła. Zawiąż z obu stron rękaw. Ułóż schab w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Schab w rękawiePiecz 80 minut. Po tym czasie wyłącz grzanie i pozostaw schab w piekarniku przez około 10 minut. Wyjmij schab. Ostrożnie nakłuj rękaw. Rozetnij i wyjmij pieczeń na półmisek. Ostudź. Zimny schab pięknie się kroi w cienkie plastry. Upieczony schabTak upieczony schab możesz podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno na kanapki.kanapka ze schabem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *