Szarlotka

Szarlotka ze smażonymi jabłkami i bezą

Są szarlotki i jest szarlotka ze smażonymi jabłkami i bezą. Jeżeli upieczecie tę szarlotkę, smak jej pozostanie z wami na zawsze. Zapraszam do przepisu.

Zapraszam do moich przepisów na ciasta i desery z jabłkami oraz na Instagram.

Szarlotka ze smażonymi jabłkami i bezą

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

90

minut
Czas pieczenia

90

minut

Danie: ciasto/ Potrawa: szarlotka/ Stopień trudności: łatwe
Do szarlotki użyłem jabłek dość kwaśnych. Jakiej odmiany – nie wiem, bo były rwane z dziko rosnących jabłonek. Z odmian uprawianych polecam szarą renetą lub antonówkę.
Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pozostanie około 1,5 g.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • CIASTO PÓŁKRUCHE z tego przepisu

  • masło lub margaryna do posmarowania tortownicy

  • bułka tarta do posypania tortownicy

  • BEZA

  • białka 3 jajek

  • 140 g cukru pudru – 0,6 szklanki

  • 40 g budyniu waniliowego – 1 opakowanie, może być skrobia ziemniaczana

  • NADZIENIE

  • około 2 kg kwaskowych jabłek

  • 40 g budyniu waniliowego – 1 opakowanie, może być skrobia ziemniaczana

  • sok z 1 cytryny

  • 50 g rodzynków – opcjonalnie

  • cukier zależnie od słodkości jabłek

Wskazówki

  • Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, możemy przygotować jabłka. Namocz w gorącej wodzie rodzynki. Umyj jabłka pod bieżącą wodą. Obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w centymetrową kostkę. Przełóż pokrojone jabłka do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Wsyp budyń oraz umyte rodzynki i wymieszaj. Wyciśnij sok z cytryny. Posłódź i wszystko wymieszaj. Wlej 1/4 szklanki wody. Smaż jabłka na małej mocy palnika ciągle mieszając. Jabłka nie muszą być całkowicie miękkie, będą się jeszcze dość długo piekły. Jeżeli owoce puściły dużo soku musisz go odparować. Swoje smażyłem około 20 minut. Odstaw garnek do przestudzenia.Przesmażone jabłka
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C, grzanie góra/dół. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyjmij z lodówki ciasto. Podziel na 2 części. Większą wylep dno tortownicy. Nakłuj widelcem. Podpiecz ciasto przez około 15 – 20 minut do lekkiego zarumienienia, w zależności jak grubo wyłożyłeś dno tortownicy. Zapieczenie ciasta zapobiegnie powstaniu zakalca.Ciasto półkruche
  • Gdy podpiekasz spód ciasta, przygotuj bezę. Wlej do wysokiego naczynia białka i ubij mikserem na wysokich obrotach pianę. Jak piana będzie gotowa, zacznij dodawać porcjami cukier, cały czas mieszając mikserem. Mieszaj do momentu, gdy cukier się rozpuści. Zmień obroty na najmniejsze. Wsypuj powoli do masy budyń, cały czas mieszając. Gdy budyń zostanie rozprowadzony, masa bezowa jest gotowa.bezą
  • Nagrzej ponownie piekarni do 180°C, grzanie góra/dół. Włóż na podpieczone ciasto (ciasto może być ciepłe) masę jabłkową i równomiernie rozłóż po całej powierzchni. Na wierz rozprowadź masę bezową. Z pozostałego ciasta rozwałkuj cienkie kawałki i delikatnie połóż na masę bezową. Ja wałkowałem ciasto między dwoma kawałkami foli.Przygotowane ciasto do pieczenia
  • Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut. Gdy zacznie się przypiekać wierzch ciasta, to przykryj folią aluminiową. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 20 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki i pozostaw do czasu ostudzenia ciasta. Wyjmij szarlotkę i pozostaw w formie do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne możesz wyjąć je z tortownicy.Upieczona szarlotka

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *