Medaliony w sosie własnym
|

Medaliony z indyka w sosie własnym

Medaliony z indyka w sosie własnym to bardzo proste danie oraz szybkie w przygotowaniu. Może być wspaniałą propozycją na rodzinny obiad.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Medaliony z indyka w sosie własnym

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

60

minut
Czas duszenia

65

minut

Składniki

  • 800 g medalionów z indyka – ok. 10 sztuk

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy…

  • posiekany koperek

Medaliony z indyka w sosie własnym – przepis

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ząbki czosnku rozgnieć i posiekaj nożem. Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym. Przełóż medaliony na talerz. Posól, popieprz i posyp zmieloną papryką. Na wierzch rozłóż pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Odstaw na godzinę do lodówki.Medaliony z przyprawami
  • Nagrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Na patelni rozgrzej olej. Zdejmij z medalionów cebulę i czosnek. Medaliony obsmaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego mięso. Na pozostałym tłuszczu na patelni przesmaż cebulę i czosnek. Na wierzch medalionów połóż usmażoną cebulę z czosnkiem. Wszystko podlej szklanką wody.Smażenie medalionówMedaliony przed pieczeniem
  • Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i dopiecz mięso do miękkości. Mnie całe pieczenie zajęło 65 minut. Pod koniec pieczenia możesz posypać mięso ziołami.Upieczone medaliony
  • Moja propozycja. Medaliony z indyka w sosie własnym podaj z własnej roboty kopytkami i surówką.Medaliony z kopytkami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *