Kotlety siekane z ryby z cebulką
Przepyszne kotlety siekane z ryby z cebulką to propozycja na szybki obiad, jak również przystawkę. Do ich wykonania możesz użyć filetów z dowolnej ryby.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Kotlety siekane z ryby z cebulką
2
porcje25
minut25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: kotlety siekane / Stopień trudności: łatwe
Na kotlety nadaje się każda ryba słodkowodna, jak i morska. Dobrze sprawdzą się mrożone filety z ryb morskich. Ja użyłem filetów z morszczuka.
Składniki
300 g rozmrożonych filetów z morszczuka, mintaja, dorsza…
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny
olej do smażenia
2 łyżki mąki
Kotlety siekane z ryby z cebulką – przepis
- Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na małej mocy palnika do zarumienienia. Usmażoną cebulę przełóż na talerzyk.
- Rozmroź filety. Odciśnij wodę. Posiekaj lub pokrój mięso ryby na drobne kawałeczki. Przełóż do miski. Wbij jajko. Dodaj bułkę tartą oraz połowę usmażonej cebuli. Posól i popieprz. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej. Z masy rybnej uformuj dwa owalne kotlety. Obtocz je w mące. Przełóż na patelnię. Smaż przez 2 minuty, z obu stron na złoty kolor. Zmniejsz całkowicie grzanie. Smaż pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu przewróć. Na koniec dodaj cebulę.
- Podawaj z ziemniakami z wody oraz surówką jako danie główne.
Zapraszam do mojego przepisu na pulpety rybne w sosie koperkowym.