Galaretka z kurczaka z marchewką
Dietetyczna i smaczna galaretka z kurczaka z marchewką. Świetnie nadaję się dla dzieci oraz osób na diecie. Przepis prosty w przygotowaniu.
Zapraszam do moich przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Galaretka z kurczaka z marchewką
4
porcje30
minut2
godzinykilka
godzinKuchnia: polska, Potrawa: galaretka drobiowa, Stopień trudności: łatwe
Na galaretę z kurczaka najlepiej nadają się udka i podudzia. Ja zrobiłem z ćwiartek. Nie dodawałem czosnku i innych przypraw ostrych, chciałem by galaretka, była delikatna w smaku. Z 1,25 l wody w czasie gotowania spora część się wygotuje, nie dolewaj wody, wywar powinien być esencjonalny. Możesz przygotować galaretkę bez żelatyny. Musisz wlać mniej wody, tak około 1 l. Przy czym galareta nie będzie tak sztywna, jak z żelatyną.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 ćwiartki z kurczaka ok. 800 g
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
przyprawy: ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny, majeranek…
20 g żelatyny
1,25 l wody – 5 szklanek
Wskazówki
- Mięso z kurczaka umyj pod bieżącą wodą. Wlej do garnka 1,25 l wody. Włóż mięso. Usuń łyżką cedzakową szumowinę. Zagotuj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Pokrój na mniejsze części. Cebuli nie obieraj, usuń tylko końcówki. Wszystkie warzywa włóż do garnka. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małej mocy palnika. Rosół powinien tylko mrugać. Gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- Ugotowany mięso wyjmij do miski i ostudź. Wyjmij z wywaru również warzywa. Wywar przecedź przez sitko. Część wywaru przelej do kubka i wsyp żelatynę. Wymieszaj, by żelatyna się rozpuściła. Wlej wywar do garnka i wymieszaj całość. Dodaj do wywaru majeranek, ewentualnie posól i popieprz. Obierz mięso od kości i podziel na mniejsze kawałki. Marchewkę pokrój w talarki.
- Przygotuj kokilki na galaretkę. Połóż na spód pokrojoną marchewkę. Na marchewce ułóż rozdrobnione mięso. Zalej wywarem do 3/4 wysokości. Z tej ilości wywaru oraz mięsa wyszły mi 4 kokilki o pojemności 400 ml.
- Gdy galaretka wystygnie całkowicie, wstaw kokilki do lodówki do całkowitego zastygnięcia.