Bułeczki drożdżowe z morelami i kruszonką
Rozpoczął się sezon na morele. Zapraszam do przepisu na przepyszne bułeczki drożdżowe z morelami. Bułki o niepowtarzalnym smaku.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta i na Instagram.
Bułeczki drożdżowe z morelami i kruszonką
10
bułeczek90
minut20
minutyKuchnia: polska / Potrawa: ciasto drożdżowe / Stopień trudności: łatwe
Morele do ciasta nie powinny być miękkie. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto drożdżowe
5 dużych moreli
250 g mąki pszennej tortowe 450 – 1,5 szklanki
50 g cukru – 1,4 szklanki
8 g cukru wanilinowego -1/2 opakowania
7 g drożdży suchych – 1 opakowanie
2 jajka- 1 żółtko, 1 całe
50 g masła
115 ml mleka – mniej niż 1/2 szklanki
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
Kruszonka
100 g mąki pszennej – 0,7 szklanki
33 g cukru – 3 łyżki
40 g masła – 1/5 kostki
3 g cukru wanilinowego – 1 łyżeczka
Bułeczki drożdżowe z morelami i kruszonką – przepis
- Rozpuść w garnku masło. Podgrzej mleko. Przesiej przez sito do miski mąkę. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Posól. Wsyp drożdże. Wszystkie suche składniki wymieszaj łyżką. Wbij do miski 1 całe jajko i 1 żółtko. Wlej ciepłe mleko. Mieszaj ciasto ręką lub mikserem do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Wlej do ciasta rozpuszczone masło. Mieszaj ciasto do chwili, gdy cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony delikatnie mąką. Lekko zagnieć. Rozwałkuj z ciasta placek o grubości około 1 cm. Wykrawaj pokrywką o średnicy 10 cm kółka z ciasta. Odkładaj na blachę. Dnem szklanki zrób w kółkach wgłębienie.
- Do miski wsyp 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego i 3 łyżki cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić.
- Wsyp do szklanki cynamon i 1 łyżkę cukru i wymieszaj. Oprósz wgłębienia w kółkach. Morel umyj pod bieżącą wodą. Wysusz ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół. Usuń pestkę. Układaj połówki przecięciem do góry we wgłębienia w cieście. Każdą morelę posyp kruszonką.
- Nagrzej piekarnik do 180oC grzanie góra/dół. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika. Piecz przez około 20 – 25 minut do zbrązowienia ciasta. Wyjmij upieczone bułeczki z morelami i ostudź na kratce.