Bułeczka ze śliwką posypana kruszonką

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Przepyszne bułeczki drożdżowe z aromatycznymi śliwkami z dodatkiem posypki cynamonowej. Świetne bułeczki drożdżowe z aromatycznymi śliwkami. Łatwy i sprawdzony przepis.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Recipe by Marek

Kuchnia: polska Danie: bułeczki drożdżowe Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki tortowej typ 450-3 i 1/4 szklanki

  • 100 g cukru-0,4 szklanki

  • szczypta soli

  • 8 g cukru wanilinowego-1/2 paczki 16 gramowej

  • 14 g drożdży suchych- 2 opakowania

  • 2 żółtka

  • 1 całe jajko

  • 100 g masła-1/2 kostki

  • 230 ml mleka- niecała szklanka

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 4 łyżeczki cukru

  • Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej – 0,7 szklanki

  • 33 g cukru – 3 łyżki

  • 40 g masła – 1/5 kostki

  • 0,5 kg śliwek

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami – przepis

  • Rozpuść w garnku masło. Podgrzej mleko. Przesiej przez sito do miski mąkę. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Posól. Wsyp drożdże. Wszystkie suche składniki wymieszaj łyżką. Wbij do miski 1 całe jajko i 2 żółtka. Wlej ciepłe mleko. Mieszaj ciasto ręką lub mikserem do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Wlej do ciasta rozpuszczone masło. Mieszaj ciasto do chwili, gdy cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.Zarobione ciasto drożdżowe
  • Do miski wsyp 100 g mąki pszennej i 3 łyżki cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić. Gotowa kruszonka
  • Śliwki umyj. Osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój, wyjmij pestki.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony delikatnie mąką. Lekko zagnieć. Rozwałkuj z ciasta placek o grubości około 1 cm. Wykrawaj kubkiem o średnicy 10 cm kółka z ciasta. Odkładaj na blachę. Dnem szklanki zrób w kółkach wgłębienie.Przygotowanie ciasta
  • Wsyp do szklanki cynamon i 4 łyżeczki cukru i wymieszaj. Oprósz wgłębienia w kółkach.Ciasto posypane cukrem z cynamonem
  • Układaj 2 połówki śliwek przecięciem do góry we wgłębienia w cieście. Każdą śliwkę obsyp kruszonką.Bułeczki gotowe do pieczenia.
  • Nagrzej piekarnik do 180oC grzanie góra/dół. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika. Piecz przez około 25 – 30 minut do zbrązowienia ciasta. Wyjmij upieczone bułeczki ze śliwkami i ostudź na kratce.Upieczone bułeczki ze śliwkamiBułeczka ze śliwką posypana kruszonką

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *