Jesienny sernik dyniowy
Dynia to warzywo typowo jesienne, można z niej przyrządzić wiele smacznych potraw. Zapraszam na przepyszny jesienny sernik dyniowy o przepięknym kolorze.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Jesienny sernik dyniowy
12
porcji60
minut90
minutKuchnia: polska Danie: ciasto-sernik Stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki do przygotowania sernika, muszą być w temperaturze pokojowej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Masa serowa
500 g twarogu – 2 opakowania po 250 g
250 g puree z dyni
2 jajka
75 g cukru – 1/3 szklanki
8 g cukru wanilinowego 1/2 opakowania
40 g budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Spód sernika
150 g herbatników
70 g masła
1 łyżeczka cynamonu
Jesienny sernik dyniowy – przepis
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180o C, grzanie góra/dół. Dynię umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół, połówkę na 3 części. Usuń gniazdo nasienne i ogonek. Ułóż kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Sprawdź widelcem, czy dynia jest miękka. Wyjmij i odstaw do ostudzenia. Łyżką stołową oddziel miąższ od skóry. Za pomocą blendera zmiksuj na gładkie puree. Odłóż 250 g do sernika, resztę możesz przez kilka dni trzymać w lodówce lub zamrozić.
- Twaróg zmiel maszynką do mięsa lub zmiksuj ręcznym blenderem. Przełóż twaróg do miski. Wsyp też 75 gramów cukru, 1/2 saszetki cukru wanilinowego oraz opakowanie 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów. Wbij trzy jajka i dodaj 250 g przestudzonej pulpy z dyni. Całość zmiksuj na wolnych obrotach miksera, aż masa będzie idealnie gładka. Moja masa wyszła stosunkowo gęsta. Zależy to od wilgotności twarogu oraz puree z dyni.
- Włóż ciastka i cynamon do blendera i zmiksuj na drobny “piasek”. Możesz również rozdrobnić herbatniki drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Rozpuść 70 g masła i dodaj do herbatników. Wszystko starannie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Proszek herbatnikowy wsyp do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię. Uklep proszek dnem szklanki i uformuj tak, by zachodził na brzegi formy.
- Na dno piekarnika wstaw szerokie naczynie z wodą, może być blacha do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 165o C, grzanie góra/dół. Przełóż delikatnie masę serową do tortownicy i łyżką wyrównaj powierzchnię. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz w zaparowaniu przez 90 minut. Po tym czasie wyłącz grzanie i pozostaw na 10 minut ciasto zamknięte w piekarniku. Lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tak na 15 minut. Wyjmij sernik, po lekkim wystudzeniu wyjmij z tortownicy i pozostaw do całkowitego schłodzenia. Przełóż na talerz.