Karp w galarecie – przepis tradycyjny
Karp w galarecie to tradycyjne danie podawane na Wigilię w polskich domach. Zapraszam do przepisu, który jest w mojej rodzinie od trzech pokoleń.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Karp w galarecie – przepis tradycyjny
3
porcje100
minut20
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: karp w galarecie / Stopień trudności: łatwe
Kup karpia odmiany królewskiej jest łatwiejszy w obróbce, ze względu na mniejszą ilość łusek i większe ości. Ja kupuję karpia o wadze około 1,5 kg. Karp powinien mieć szkliste oczy i koniecznie niezapadnięte i czerwone skrzela. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
karp o wadze 1,5 kg
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1/2 średniej cebuli
kawałek korzenia selera
groszek konserwowy – opcjonalnie
żelatyna – opakowanie na 1 l płynu
przyprawy: sól, pieprz czarny, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe
cytryna
Wskazówki
- Kupiłem karpia już wypatroszonego. Ręcznikiem papierowym zetrzyj śluz z ryby. Ostrym nożem odetnij głowę, ogon i płetwy. Usuń oczy i skrzela. Głowę, ogon i płetwy umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka. Tuszę karpia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój tuszę w dzwonka o szerokości około 2/5 cm. Każde dzwonko przekrój na pół. Mnie wyszło 13 kawałków ryby. Umyj jeszcze raz dzwonka. Ja przeznaczyłem do galarety 7 kawałków resztę do smażenia.
- Warzywa korzeniowe i cebulę obierz. Marchewkę i pietruszkę umyj. Włóż do garnka głową i płetwami. Wlej 4 szklanki wody i zagotuj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na najmniejszej mocy palnika przez 60 minut. Wyjmij łyżką cedzakową głowę, płetwy i warzywa. Głowę i płetwy wyrzuć, a warzywa odłóż do dekoracji galarety. Wywar przecedź przez gęste sito.
- Przelej do szerokiego garnka wywar. Włóż porcje ryby i zagotuj. Gotuj na najmniejszej mocy palnika przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij delikatnie łyżką cedzakową ugotowaną rybę i odłóż na talerz do wystygnięcia. Palcami usuń oście z kawałków ryby i ułóż w salaterce lub półmisku.
- Przecedź ponownie wywar przez gęste sitko. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj wywar. Zdejmij garnek z palnika. Wsyp 1/2 porcji żelatyny i dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek. Ugotowane warzywa pokrój w plasterki i wraz z zielonym groszkiem ułóż na kawałkach ryby. Zalej delikatnie rybę wywarem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przenieś naczynie do lodówki i pozostaw do stężenia galarety. Karpia w galarecie podawaj kawałkiem cytryny oraz pieczywem. Ja lubię karpia z ćwikłą.