Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to jedno z wielu dań, które są chętnie przygotowywane na świąteczny stół. Mój przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Ryba po grecku

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

60

minut
Czas smażenia

20

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba w warzywach / Stopień trudności: łatwe

Danie przygotowałem z ryby miruny. Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja… Rybą po grecku to specjalność mojej żony Ireny.

Składniki

  • 700 g filetu z miruny

  • 3 średnie marchewki

  • 1 średnia pietruszka

  • spory kawałek korzenia selera

  • 3 średnie cebule

  • 40 g koncentratu pomidorowego – 1/2 słoiczka

  • sok z cytryny

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe

  • mąka do obtoczenia ryby

Ryba po grecku – przepis

  • Filet z miruny umyj pod ciepłą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie sokiem z cytryny. Odstaw do rozmrożenia. Rozmrażanie ryby
  • Warzywa korzeniowe do ryby po grecku obierz i umyj pod bieżącą wodą. Obrane warzywaZetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach. Starte na tarce warzywaCebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika, aż będzie miękka.Usmażona cebula
  • Przełóż usmażoną cebule do miski. Dolej na patelnię trochę oleju. Włóż starte warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Wlej pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodaj wody. Pod koniec duszenia dodaj do warzyw usmażoną cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Przypraw solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszaj. Podduś przez chwilę bez przykrycia. Gotowy farsz warzywny do ryby po grecku odstaw.Gotowe i przyprawione warzywa
  • Kawałki ryby przekrój na pół. Osusz ręcznikiem papierowym. Kawałki lekko posól i opieprz. Obtocz w mące. Rozgrzej na patelni olej i połóż kawałki ryby. Smaż z obu stron na małej mocy palnika do zarumienienia.Smażenie rybyUsmażona ryba
  • W salaterce układaj warstwami rybę i warzywa, Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Na wierzchu możesz położyć plasterki cytryny. Rybę po grecku podawaj na zimno lub ciepło z pieczywem. Układanie farszu i rybyRyba po grecku

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *