Bułki drożdżowe z budyniem i borówkami
Sezon na borówki w pełni, zapraszam na bułeczki drożdżowe z budyniem i borówkami posypane słodką kruszonką. Bułeczki uwielbiają moje wnuki.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Bułki drożdżowe z budyniem i borówkami
12
bułeczek120
minut25
minutSzklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto drożdżowe
320 g mąki tortowej – 2 szklanki
80 g cukru
7 g drożdży instant – 1 opakowanie
1 żółtko
1 jajko
70 g masła – 1/3 kostki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
150 ml mleka – 0,6 szklanki
szczypta soli
Budyń
400 ml mleka – 1,5 szklanki
40 g budyniu waniliowego – 1 opakowanie
1,5 łyżki cukru
Kruszonka
100 g mąki tortowej – 0,7 szklanki
50 g masła
50 g cukru
200 g borówek amerykańskich
Bułki drożdżowe z budyniem i borówkami – przepis
- Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową. Rozpuść w garnku masło. Podgrzej mleko. Wlej do kubka 1/3 letniego mleka wymieszaj, wsyp 1/2 łyżeczki cukru, dodaj drożdże instant i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut. Przesiej przez sito do miski mąkę. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Posól. Wszystkie suche składniki wymieszaj. Dodaj rozczyn drożdżowy. Wbij do miski 1 całe jajko i 1 żółtko. Wlej ciepłe mleko. Mieszaj ciasto ręką lub mikserem do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Wlej do ciasta rozpuszczone masło. Mieszaj ciasto około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.
- Borówki amerykańskie umyj i wysusz ręcznikiem papierowym. Odstaw.
- Wsyp do miseczki 100 g mąki, dodaj 50 g zimnego masła i wsyp 50 g cukru. Masło rozdrobnij nożem. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Niewykorzystaną kruszonkę możesz zamrozić.
- Wlej do garnka z grubym dnem 400 ml mleka. Odlej 1/3 do kubka, wsyp proszek budyniowy i półtorej łyżki cukru. Dokładnie wymiesza. Zagotuj mleko. Odstaw garnek, wlej zawartość kubka, cały czas mieszając. Zmniejsz moc palnika. Wstaw garnek z powrotem na palnik, mieszając, pogotuj chwilę. Odstaw garnek z budyniem. Przykryj budyń folią spożywczą, by nie powstał kożuch.
- Gdy ciasto urośnie (u mnie trwało to 1,5 godziny), wyjmij ciasto z miski i chwilę wyrób. Podziel ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy ok. 10 cm. Zrób w każdym wgłębienie. Włóż w powstałe gniazdko budyń i wygładź. Ułóż na wierzchu kilkanaście borówek. Lekko wciśnij je w budyń. Rozbełtaj widelcem pozostałe białko. Posmaruj pędzlem brzegi bułeczki białkiem. Posyp bułeczkę kruszonka. W taki sam sposób postępuj z pozostałym ciastem. Gotowe bułki ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 70 ℃, grzanie góra/dół. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz bułki drożdżowe z borówkami i budyniem około 20 – 25 minut. Upieczone bułki wyjmij na kratkę i odstaw do wystygnięcia.