Tradycyjny sos kurkowy

Tradycyjny sos kurkowy

Bardzo smaczny i aromatyczny tradycyjny sos kurkowy, idealny do kaszy, makaronu oraz ziemniaków. Smak sosu wspaniale pasuje do mięsa lub ryby.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Tradycyjny sos kurkowy

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas duszenia

7

minut

Kuchnia: jarska Danie: sos kurkowy Stopień trudności: łatwe

Sos kurkowy zrobiłem z grzybów zebranych samodzielnie w lesie. Do kurek zaplątały się trzy śliczne maślaki. Kurki są bardzo delikatnymi grzybami i mogą się kruszyć, szczególnie te większe. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g kurek

  • łyżka masła

  • 1/2 cebuli

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • przyprawy: sól, pieprz, posiekany koperek

Tradycyjny sos kurkowy – przepis

  • Kurki przełóż do miski i lekko posól. Kurki prosto z lasuZalej letnią wodą, zamieszaj łyżką a piasek z grzybów opadnie na dno. Wyjmij grzyby łyżką cedzakową i powtórz mycie jeszcze raz. Jeżeli kurki są duże, możesz podzielić je na mniejsze części.Umyte grzybySkładniki sosu kurkowego
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni masło. Dodaj cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia.Zeszklona cebula
  • Dodaj umyte kurki, wlej 1/2 szklanki wody. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 6 – 7 minut.Kurki na patelniDuszenie kurek
  • Do duszonych kurek włóż 2 łyżki śmietany i wsyp koperek. Doprawianie sosu kurkowegoWymieszaj dokładnie sos i przypraw solą i pieprzem. Chwilę podduś.Gotowy tradycyjny sos kurkowy
  • Sos kurkowy podawaj z kaszą, makaronem lub ziemniakami z wody.Sos kurkowy z makaronem

Podobne wpisy