Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami to jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami sezonowymi. Aromatyczna kruszonka dopełnia doznań smakowych. Uwielbiają je dzieci.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas rośnięcia

45

minut
Czas pieczenia

60

minut




Kuchnia: polska Danie: ciasto drożdżowe Stopień trudności: łatwe

Ciasto drożdżowe z jabłkami piekłem w kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto

  • 300 g mąki tortowej typ 450 – niecałe 2 szklanki

  • 50 g cukru – 1/4 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

  • 125 ml mleka – 1/2 szklanki

  • 50 g masła – 1/4 kostki

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • 1,4 kg jabłek

  • Kruszonka

  • 50 g masła – 1/4 kostki

  • 70 g mąki – ok. 1/2 szklanki

  • 50 g cukru – 1/4 szklanki

  • Posypka na jabłka

  • 50 g cukru -1/4 szklanki

  • pełna łyżeczka cynamonu

Ciasto drożdżowe z jabłkami – przepis

  • Do miski z mąką wsyp cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i wymieszaj. Wbij jajko, wlej pozostałe mleko i dodaj wyrośnięty rozczyn. Składniki ciasta drożdżowegoWymieszaj wstępnie ciasto łyżka. Ugniataj ciasto drożdżowe ręką do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Dodaj do miski partiami rozpuszczone masło i wyrabiaj, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.Wyrobione ciasto drożdżowe
  • Jabłka umyj, osusz i obierz. Obrane jabłkaZetrzyj na tarce z szatkownicą. Wsyp 50g cukru do szklanki i dodaj pełną łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj i posyp starte jabłka. Posypane jabłka delikatnie wymieszaj z posypką.Jabłka posypane cukrem z cynamonem
  • Do miski wsyp 70 g mąki, 50 g cukru i wlej rozpuszczone masło. Składniki kruszonkiWszystkie składnik rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Wsyp do kubka 70 g cukru, łyżeczkę cynamonu i wymieszaj.Gotowa kruszonka
  • Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wyjmij wyrośnięte ciasto na blat i delikatnie przez chwilę wyrób. Rozłóż palcami ciasto na spodzie formy. Na cieście ułóż starte jabłka. Na wierzch posyp kruszonkę, równomiernie na całej powierzchni.Jabłka rozłożone na cieścieCiasto drożdżowe z jabłkami posypane kruszonką
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 1800C, grzanie góra/dół. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut. Jeżeli wierzch ciasta zacznie się zapiekać, to przykryj go folią aluminiową. Upieczone ciasto drożdżowe z jabłkami wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Upieczone ciasto drożdżowe z jabłkamiWystudzone wyjmij z formy i przełóż na talerz. Przepyszne jest jeszcze ciepłe.Ciasto drożdżowe z jabłkami

Podobne wpisy