Kotlety ziemniaczane z nadzieniem
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem to super szybki i do tego przepyszny przepis na bezmięsny obiad lub przekąskę. Smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem
3
porcje45
minut10
minutKuchnia: jarska Danie: kotlety ziemniaczane Stopień trudności: łatwe
Składniki
Kotlety ziemniaczane
400 g ugotowanych ziemniaków
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
1 średnia cebula
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek
olej do smażenia
Farsz
200 g ugotowanych ziemniaków
120 g twarogu półtłustego
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny
olej do smażenia
Surówka z kapusty
250 g kapusty kiszonej
1 średnie jabłko
1 średnia marchewka
przyprawy: pieprz czarny
posiekany koperek
cukier do smaku
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem – przepis
- 800 g ziemniaków obierz i umyj. Pokrój na mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dobrze odparuj. Lekko ostudzone przeciśnij przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki podziel na dwie części: jedna 200 g i druga 400 g.
- 2 cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, dodaj cebulę i smaż do momentu lekkiego zarumienienia.
- Marchewkę obierz i umyj. Jabłko umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do kapusty kiszonej. Z pozostałej usmażonej cebuli 1 łyżkę dodaj do surówki. Przypraw pieprzem i ewentualnie cukrem. Wszystkie składniki wymieszaj. Posyp posiekanym koperkiem.
- Do 200 g ziemniaków dodaj połowę usmażonej cebuli, 120 g twarogu półtłustego i przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj. Z farszu uformuj kulki o średnicy około 2 cm, będzie Ci łatwiej przygotować kotlety ziemniaczane z nadzianiem.
- Do reszty ziemniaków dodaj 2 łyżki mąki, łyżkę bułki tartej, wbij jajko i przypraw solą, pieprzem oraz ziołami. Dodaj usmażoną cebulę. Wszystkie składniki kotletów ziemniaczanych wymieszaj dokładnie łyżką.
- Rozgrzej na patelni olej. Wsyp na talerz bułkę tartą. Z ciasta ziemniaczanego formuj rękami moczonymi w wodzie placek, na środek połóż kulkę farszu i zawiń brzegi. Uformuj kotlet. Obtocz w bułce tartej kotlety i układaj na patelni i smaż 5 minut z każdej strony na złoty kolor na małej mocy palnika.
- Usmażone kotlety ziemniaczane z nadzianiem podawaj z surówką z kiszonej kapusty.