Kotlety ziemniaczane podane z surówką
|

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem to super szybki i do tego przepyszny przepis na bezmięsny obiad lub przekąskę. Smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

45

minut
Czas smażenia

10

minut

Kuchnia: jarska Danie: kotlety ziemniaczane Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • Kotlety ziemniaczane

  • 400 g ugotowanych ziemniaków

  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajko

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek

  • olej do smażenia

  • Farsz

  • 200 g ugotowanych ziemniaków

  • 120 g twarogu półtłustego

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • olej do smażenia

  • Surówka z kapusty

  • 250 g kapusty kiszonej

  • 1 średnie jabłko

  • 1 średnia marchewka

  • przyprawy: pieprz czarny

  • posiekany koperek

  • cukier do smaku

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem – przepis

  • 800 g ziemniaków obierz i umyj. Pokrój na mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dobrze odparuj. Lekko ostudzone przeciśnij przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki podziel na dwie części: jedna 200 g i druga 400 g.Ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę
  • 2 cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, dodaj cebulę i smaż do momentu lekkiego zarumienienia.Cebula pokrojona w drobną kostkęUsmażona cebula
  • Marchewkę obierz i umyj. Jabłko umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do kapusty kiszonej. Z pozostałej usmażonej cebuli 1 łyżkę dodaj do surówki. Składniki surówkiPrzypraw pieprzem i ewentualnie cukrem. Wszystkie składniki wymieszaj. Posyp posiekanym koperkiem.Gotowa surówka
  • Do 200 g ziemniaków dodaj połowę usmażonej cebuli, 120 g twarogu półtłustego i przypraw solą i pieprzem. Składniki farszuWszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj. Z farszu uformuj kulki o średnicy około 2 cm, będzie Ci łatwiej przygotować kotlety ziemniaczane z nadzianiem.Kulki z farszu
  • Do reszty ziemniaków dodaj 2 łyżki mąki, łyżkę bułki tartej, wbij jajko i przypraw solą, pieprzem oraz ziołami. Dodaj usmażoną cebulę. Składniki ciasta ziemniaczanego na kotletyWszystkie składniki kotletów ziemniaczanych wymieszaj dokładnie łyżką.Gotowe ciasto ziemniaczane
  • Rozgrzej na patelni olej. Wsyp na talerz bułkę tartą. Z ciasta ziemniaczanego formuj rękami moczonymi w wodzie placek, na środek połóż kulkę farszu i zawiń brzegi. Uformuj kotlet. Formowanie kotletaObtocz w bułce tartej kotlety i układaj na patelni i smaż 5 minut z każdej strony na złoty kolor na małej mocy palnika.Smażenie kotletów ziemniaczanych
  • Usmażone kotlety ziemniaczane z nadzianiem podawaj z surówką z kiszonej kapusty.Kotlety ziemniaczane podane z surówką

Podobne wpisy