Bakłażan faszerowany kaszą i mięsem
|

Bakłażan faszerowany kaszą i mięsem

Bakłażan faszerowany kaszą, warzywami i dobrze doprawionym mięsem to świetny pomysł na pyszny obiad z wykorzystaniem tego warzywa.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Bakłażan faszerowany kaszą i mięsem

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

70

minut

Kuchnia: polska Danie: zapiekany bakłażan Stopień trudności: łatwe

Do przygotowania farszu użyłem mięsa mielonego z udźca indyka, kaszy gryczanej nie palonej, miąższu bakłażana oraz marchwi. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.


Składniki

  • 2 średnie bakłażany

  • 250 g mięsa mielonego

  • 100 g kaszy gryczanej białej – 1 woreczek

  • 1 średnia cebula

  • 1 marchew

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka mielona słodka, majeranek

  • posiekany koperek

  • łyżka keczupu lub salsy pomidorowej

  • 2 łyżki śmietany 18%

Bakłażan faszerowany kaszą i mięsem – przepis

  • Zagotuj wodę w garnku, posól, włóż woreczek kaszy gryczanej i gotuj na małej mocy palnika krócej, niż zaleca producent. Kasza nie musi być miękka. Odcedź i odstaw.
  • Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół. Każdą połówkę ponacinaj nożem w kostkę i posyp solą. Odstaw.Umyty bakłażanNacięty i posolony bakłażan
  • Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkęSkładniki farszu
  • Połówki bakłażanów spłucz pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Łyżką stołową wydrąż środki, uważaj, by nie przebić skórki. Miąższ posiekaj nożem na drobne kawałki.Wydrążony bakłażan
  • Rozgrzej olej na patelni. Włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę i wydrążony środek bakłażana. Podsmaż przez kilka minut.Podsmażanie
  • Do miski z kaszą gryczaną włóż zmielone mięso, podsmażoną cebulę z miąższem i marchewką. Wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem oraz ziołami. Składniki farszuWszystkie składniki dokładnie wymieszaj.Farsz
  • Nagrzej piekarnik do 180oC, grzanie góra/dół. Do połówek bakłażanów włóż farsz. Wyłóż folią aluminiową naczynie żaroodporne. Układaj faszerowane bakłażany. Wlej szklankę wody i włóż pozostały farsz. Przykryj folią i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ponad godzinę. Wyjmij upieczone bakłażany na talerz. Powstały sos przelej na patelnię, uzupełnij płyn w razie potrzeby. Przypraw solą, pieprzem, keczupem i śmietaną. Wszystko wymieszaj. Włóż bakłażany na patelnię i chwilę podduś.Upieczone bakłażany
  • Podawaj bakłażany faszerowane kaszą z sosem i posypane posiekanym koperkiem.Bakłażan faszerowany kaszą i mięsem

Podobne wpisy