Bakłażan faszerowany kaszą i mięsem
Bakłażan faszerowany kaszą, warzywami i dobrze doprawionym mięsem to świetny pomysł na pyszny obiad z wykorzystaniem tego warzywa.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Bakłażan faszerowany kaszą i mięsem
2
porcje30
minut70
minutKuchnia: polska Danie: zapiekany bakłażan Stopień trudności: łatwe
Do przygotowania farszu użyłem mięsa mielonego z udźca indyka, kaszy gryczanej nie palonej, miąższu bakłażana oraz marchwi. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 średnie bakłażany
250 g mięsa mielonego
100 g kaszy gryczanej białej – 1 woreczek
1 średnia cebula
1 marchew
1 jajko
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka mielona słodka, majeranek
posiekany koperek
łyżka keczupu lub salsy pomidorowej
2 łyżki śmietany 18%
Bakłażan faszerowany kaszą i mięsem – przepis
- Zagotuj wodę w garnku, posól, włóż woreczek kaszy gryczanej i gotuj na małej mocy palnika krócej, niż zaleca producent. Kasza nie musi być miękka. Odcedź i odstaw.
- Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół. Każdą połówkę ponacinaj nożem w kostkę i posyp solą. Odstaw.
- Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę
- Połówki bakłażanów spłucz pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Łyżką stołową wydrąż środki, uważaj, by nie przebić skórki. Miąższ posiekaj nożem na drobne kawałki.
- Rozgrzej olej na patelni. Włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę i wydrążony środek bakłażana. Podsmaż przez kilka minut.
- Do miski z kaszą gryczaną włóż zmielone mięso, podsmażoną cebulę z miąższem i marchewką. Wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem oraz ziołami.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 180oC, grzanie góra/dół. Do połówek bakłażanów włóż farsz. Wyłóż folią aluminiową naczynie żaroodporne. Układaj faszerowane bakłażany. Wlej szklankę wody i włóż pozostały farsz. Przykryj folią i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ponad godzinę. Wyjmij upieczone bakłażany na talerz. Powstały sos przelej na patelnię, uzupełnij płyn w razie potrzeby. Przypraw solą, pieprzem, keczupem i śmietaną. Wszystko wymieszaj. Włóż bakłażany na patelnię i chwilę podduś.
- Podawaj bakłażany faszerowane kaszą z sosem i posypane posiekanym koperkiem.