Barszcz ukraiński – wmarkowejkuchni
Barszcz ukraiński przepyszna sycąca zupa z dużą ilością warzyw. Przepis prosty w przygotowaniu. Dodatek grzybów suszonych nada potrawie niespotykany smak.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Barszcz ukraiński – przepis
4
porcje80
minut20
minutKategoria: zupy, Potrawa: barszcz ukraiński, Stopień trudności: łatwe
Ilu kucharzy, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Ja swój zrobiłem z dodatkiem fasoli szparagowej, suszonych grzybów i smażonej cebuli. Barszcz zakwasiłem sokiem z cytryny.
Barszcz ukraiński ugotowałem na wywarze warzywnym, który zrobiłem na dwóch skrzydełkach z kurczaka. Buraki kupiłem już ugotowane. Kapustę, fasolkę szparagową i por miałem zamrożone.
Składniki
2 skrzydełka z kurczaka
300 g poszatkowanej białej kapusty
200 fasoli szparagowej
3 ugotowane buraki
kilka grzybów suszonych
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 duża cebula
2 duże ziemniaki
1 pomidor
olej do smażenia
sok z cytryny
posikany koperek
przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, majeranek…
Barszcz ukraiński – przepis
- Wieczorem włóż do kubka grzyby suszone i zalej gorącą wodą. Odstaw na noc. Następnego dnia odsącz grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Wywaru nie wylewaj, dodasz do zupy.
- Oczyść dokładnie i umyj skrzydełka. Włóż skrzydełka do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj. Zbieraj łyżką cedzakową szumowinę, która powstanie na samym początku gotowania. Zmniejsz moc palnika. Wrzuć do garnka ziele angielskie i liść laurowy. Posól i popieprz wywar.
- Warzywa korzeniowe obierz. Umyj pod bieżącą wodą. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Pora natomiast w plasterki. Poszatkuj kapustę. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce do jarzyn. Pomidora sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Zetrzyj go na tarce. Fasolkę szparagową potnij na mniejsze części.
- Pokrojoną cebulę podziel na dwie części. Jedną dodaj do wywaru. Drugą usmaż na oleju na złoty kolor. Pokrojone warzywa oprócz ziemniaków i buraków. Włóż do garnka z gotującym się wywarem. Dodaj pokrojone grzyby.
- Gotuj na małej mocy palnika do momentu, aż skrzydełka będą miękkie. Mnie zajęło to 80 minut. Wyjmij skrzydełka z zupy. Dodaj starte buraki i pokrojone ziemniaki i dwie łyżki soku z cytryny. Wlej część wywaru z grzybów suszonych. Spróbuj smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj zupę do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania wsyp majeranek i dodaj usmażoną cebulę. Zamieszaj i chwilę pogotuj.
- Barszcz ukraiński podawaj ze śmietaną. Posyp koperkiem.