Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński – wmarkowejkuchni

Barszcz ukraiński przepyszna sycąca zupa z dużą ilością warzyw. Przepis prosty w przygotowaniu. Dodatek grzybów suszonych nada potrawie niespotykany smak.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.

Barszcz ukraiński – przepis

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

80

minut
Czas gotowania

20

minut

Kategoria: zupy, Potrawa: barszcz ukraiński, Stopień trudności: łatwe

Ilu kucharzy, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Ja swój zrobiłem z dodatkiem fasoli szparagowej, suszonych grzybów i smażonej cebuli. Barszcz zakwasiłem sokiem z cytryny.
Barszcz ukraiński ugotowałem na wywarze warzywnym, który zrobiłem na dwóch skrzydełkach z kurczaka. Buraki kupiłem już ugotowane. Kapustę, fasolkę szparagową i por miałem zamrożone.

Składniki

  • 2 skrzydełka z kurczaka

  • 300 g poszatkowanej białej kapusty

  • 200 fasoli szparagowej

  • 3 ugotowane buraki

  • kilka grzybów suszonych

  • 1 średnia marchewka

  • 1 średnia pietruszka

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 1 duża cebula

  • 2 duże ziemniaki

  • 1 pomidor

  • olej do smażenia

  • sok z cytryny

  • posikany koperek

  • przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, majeranek…

Barszcz ukraiński – przepis

  • Wieczorem włóż do kubka grzyby suszone i zalej gorącą wodą. Odstaw na noc. Następnego dnia odsącz grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Wywaru nie wylewaj, dodasz do zupy.Suszone grzyby
  • Oczyść dokładnie i umyj skrzydełka. Włóż skrzydełka do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj. Zbieraj łyżką cedzakową szumowinę, która powstanie na samym początku gotowania. Zmniejsz moc palnika. Wrzuć do garnka ziele angielskie i liść laurowy. Posól i popieprz wywar.Skrzydełka
  • Warzywa korzeniowe obierz. Umyj pod bieżącą wodą. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Pora natomiast w plasterki. Poszatkuj kapustę. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce do jarzyn. Pomidora sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Zetrzyj go na tarce. Fasolkę szparagową potnij na mniejsze części.Pokrojone warzywaStarty pomidor
  • Pokrojoną cebulę podziel na dwie części. Jedną dodaj do wywaru. Drugą usmaż na oleju na złoty kolor. Pokrojone warzywa oprócz ziemniaków i buraków. Włóż do garnka z gotującym się wywarem. Dodaj pokrojone grzyby.smażona cebula
  • Gotuj na małej mocy palnika do momentu, aż skrzydełka będą miękkie. Mnie zajęło to 80 minut. Wyjmij skrzydełka z zupy. Dodaj starte buraki i pokrojone ziemniaki i dwie łyżki soku z cytryny. Wlej część wywaru z grzybów suszonych. Spróbuj smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj zupę do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania wsyp majeranek i dodaj usmażoną cebulę. Zamieszaj i chwilę pogotuj.Ugotowana zupa
  • Barszcz ukraiński podawaj ze śmietaną. Posyp koperkiem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *