Bigos z młodej kapusty i cukinii
Okres na młode warzywa trwa. Bigos z młodej kapusty i cukinii podany z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem to wspaniała propozycja na letni obiad.
Zapraszam na Instagram i do moich innych przepisów na potrawy z młodej kapusty.
Bigos z młodej kapusty i cukinii
4
porcje30
minut80
minutKuchnia: polska / Potrawa: bigos / stopień trudności: łatwe
Do bigosu kup kapustę bardziej zbitą. Będzie lepsza do szatkowania. Z młodych cukinii nie ma potrzeby usuwania pestek oraz obierania skórki. Ten wariant bigosu z młodej kapusty i cukinii przygotowałem na wywarze z żeberek wieprzowych. Dodatek aromatycznej wędzonej kiełbasy plus dodatek kminku sprawią, że bigos nabierze niepowtarzalnego smaku.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
1,5 kg młodej kapusty
1/5 średnie cukinie
300 g żeberek wieprzowych
200 g kiełbasy wędzonej
2 średnie cebule
2 marchewki
1 duży pomidor
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny, kminek
posiekany koperek
olej do smażenia
Bigos z młodej kapusty i cukinii – przepis
- Do dużego garnka wlej litr (4 szklanki) wody. Żeberka umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w paski. Włóż do garnka. Gotuj na małej mocy palnika. Zbieraj łyżką cedzakową szumowinę, która powstanie na samym początku gotowania. Wrzuć do garnka ziele angielskie i liść laurowy. Posól i popieprz wywar.
- Przygotuj warzywa potrzebne do bigosu. Marchewkę obierz i umyj. Zetrzyj na tarce jarzynowej. Pomidor umyj. Włóż go do miski i zalej wrzątkiem. Po 2 minutach wyjmij. Obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce jarzynowej.
- Usuń z główki kapusty uszkodzone liście. Umyj pod bieżącą wodą. Przekrój kapustę na pół. Usuń nożem głąb z obu połówek. Ostrym nożem poszatkuj drobno kapustę. Poszatkowaną kapustę wymieszaj ze startą marchewką i kminkiem. Po upływie 30 minut gotowania żeberek włóż partiami do garnka i wymieszaj. Po chwili kapusta osiądzie i będziesz mógł włożyć resztę. Wymieszaj dokładnie i gotuj na małej mocy palnika przez 20 minut.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę również pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Włóż pokrojoną kiełbasę i smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj cebulę. Smaż wszystko do momentu zeszklenia cebuli. Przełóż wszystko do garnka z bigosem i wymieszaj.
- Odetnij końce cukinii. Umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę. Włóż cukinię i starty pomidor do bigosu. Wymieszaj wszystko. Spróbuj smak i ewentualnie dopraw jeszcze. Gotuj do momentu, gdy wszystkie składniki będą miękkie.
- Wyjmij paski ugotowanych żeberek. Obierz z mięsa i dodaj je do bigosu. Posyp bigos posiekanym koperkiem i wymieszaj. Bigos z młodej kapusty i cukinii podawaj koniecznie z młodymi ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. Smacznego.