Bigos z młodej kapusty z pieczarkami
Zapraszam na bardzo smaczny bigos z młodej kapusty z pieczarkami z dodatkiem pomidora. Prosty przepis na szybkie danie obiadowe.
Zapraszam na moje inne przepisy z młodą kapustą.
Bigos z młodej kapusty z pieczarkami
4
porcje25
minut35
minutDanie: danie główne, bigos
Stopień trudności: łatwe
Bardzo proste w przyrządzeniu danie obiadowe. Wykorzystałem młode warzywa. Bigos zrobiłem na parówkach wieprzowych z szynki. Kapusta młoda była średniej wielkości niezbyt zbita.
Składniki
średnia główka młodej kapusty
500 g pieczarek
4 parówki z szynki
1 pomidor
2 średnie cebule
1 marchewka
kawałek selera
1/2 korzenia pietruszki
olej do smżenia
posiekany koperek
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, kminek
Bigos z młodej kapusty z pieczarkami – przepis
- Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej. Główkę kapusty umyj i przekrój na pół. Usuń głąb. Zszatkuj kapustę nożem. Cebule i parówki pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój.Sparz pomidor i obierz skórkę. Zetrzyj go na tarce jarzynowej.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj połowę pokrojonej cebuli. Smaż, aż cebula się zeszkli. Włóż pokrojone pieczarki i smaż około 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Zagotuj w garnku 0,5 litra wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Przełóż do garnka pieczarki, warzywa i kapustę. Wymieszaj i zagotuj. Posól, popieprz i dodaj kminek. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj pokrojone parówki. Smaż chwilę, aż parówki lekko się zarumienią. Dodaj cebulę. Smaż kilka minut.
- Przełóż parówki i cebulę do garnka. Dodaj startego pomidora. Wymieszaj i gotuj do momentu, aż kapusta będzie miękka. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.Podawaj z pieczywem lub ziemniakami z wody.
Smacznego.